Το «First Man» του οσκαρούχου Ντάμιεν Σαζέλ είναι η ταινία έναρξης του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:07
19/7

Το «First Man» του οσκαρούχου Ντάμιεν Σαζέλ είναι η ταινία έναρξης του 75ου Φεστιβάλ Βενετίας

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ κάνει ένα «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» και για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Από τον Πάνο Γκένα

Η ιστορία ξαναγράφεται μιας και ο Νιλ Άρμστρονγκ θα «ταξιδέψει» στο φεγγάρι και ο Ντάμιεν Σαζέλ θα δει πάλι ταινία του να ανοίγει το πιο ιστορικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ευρώπης, αυτό της Βενετίας, μετά το θρίαμβο του «La La Land» πριν δυο χρόνια.

Κινηματογραφικό και πρώιμο οσκαρικό ραντεβού, το Φεστιβάλ Βενετίας έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια τις πρεμιέρες των «Gravity», «Birdman», «La La Land» (και όχι μόνο) αποτελώντας βαρόμετρο για τη χρονιά που «ανοίγει» από Σεπτέμβρη. Φέτος, αν και το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αναμένονται hot τίτλοι όπως τα «A Star is Born», «Suspiria», «Roma», «The Other Side of the Wind» και «The Favourite».

Όσο για την ταινία έναρξης, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του «Blade Runner 2049» του Ντενί Βιλνέβ, ο Γκόσλινγκ ξανασυνάντησε τον οσκαρούχο σκηνοθέτη του «La La Land» Ντάμιεν Σαζέλ, για να ταξιδέψουν μαζί, μιας και ο δεύτερος ενδιαφερόταν για τη μεταφορά της βιογραφίας του Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι. 

Ο Σαζέλ προετοίμαζε το «First Man» τα τελευταία δυο χρόνια (παλιότερα είχε δείξει ενδιαφέρον και ο Κλιντ Ίστγουντ) και η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Χάνσεν «First Man: A Life of Neil A. Armstrong». Το βιβλίο αποτελεί το χρονικό της προσπάθειας της NASA να πετύχει τη φιλόδοξη αποστολή στο φεγγάρι και εξετάζει το πώς ο Νιλ Άρμστρονγκ, ένας πρώην πιλότος δοκιμών, κατέληξε να γράψει ιστορία. Το σενάριο υπογράφει ο Τζος Σίνγκερ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight: Όλα στο Φως».

Μετά το «La La Land» ο Σαζέλ αφήνει πίσω τη μουσική ως κύριο αρωγό των ιστοριών του και κάνει ένα μεγάλο βήμα. Μπορεί όχι για την ανθρωπότητα, αλλά σίγουρα για την καριέρα του!  Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου 2018.