Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:55
16/9

Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι

Ο Τζέιμς Μάνγκολντ («Logan», «Walk the Line») με συνοδηγούς τους Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ, αλλάζει ταχύτητες και σκηνοθετεί μία αληθινή «μάχη της ασφάλτου».

Από τον Πάνο Γκένα

Η ταινία «Ford v Ferrari» (στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Le Mans '66») πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, συγκεντρώνοντας διθυραμβικά σχόλια κριτικών για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, την καλλιτεχνική διεύθυνση και την κινηματογραφική ένταση που προσφέρουν οι σκηνές των αγώνων. Προετοιμαστείτε για Χολιγουντιανή ψυχαγωγία Α κλάσης.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60, μία ιδιαίτερη ομάδα αποφασισμένων μηχανολόγων και σχεδιαστών αυτοκινήτων της Φορντ, ανέλαβε την αποστολή να σχεδιάσει από το μηδέν ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να κερδίσει την ομάδα της Φεράρι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Le Mans του 1966. Περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ πατά γκάζι στη μονομαχία Φορντ - Φεράρι με την ομώνυμη ταινία (στο Ην. Βασίλειο θα κυκλοφορήσει ως «Le Mans '66»), ένα πολύπαθο πρότζεκτ που κατα καιρούς έχει αλλάξει στο τιμόνι αρκετούς σκηνοθέτες (ο Μάικλ Μαν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και χρόνια) και ηθοποιούς (Χιού Τζάκμαν). Τελικά «συνοδηγοί» του Μάνγκολντ θα είναι οι Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ, οι οποίοι θα οδηγήσουν την ταινίας στην κούρσα των αιθουσών στις 8 Νοεμβρίου .

Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στη Ford Motor Company, όταν η εταιρεία που έφερε τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς στο ευρύ κοινό, παρέπαιε. Ο νεαρός Χένρι Φορντ ο 2ος, που πήρε τα σκήπτρα της εταιρείας του παππού του με ελάχιστη εμπειρία στη διοίκηση, αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να κάνει κάτι «ηχηρό» για να ταρακουνήσει την αγορά. Οι baby boomers της εποχής όργωναν την άσφαλτο μαζικά, αναζητώντας την ταχύτητα περισσότερο από την ασφάλεια και βάζοντας το στιλ πιο πάνω από την άνεση.

Την ίδια περίοδο ο Έντζο Φεράρι που τα αυτοκίνητά του θεωρούνταν η επιτομή του στιλ, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στις ευρωπαϊκές πίστες ταχύτητας. Κατασκεύαζε όμορφα σπορ αυτοκίνητα, «επιστημονική φαντασία στους τέσσερις τροχούς», αλλά δεν είχε αποφύγει και το χαρακτηρισμό «ο δολοφόνος», αφού πολλοί οδηγοί των μοντέλων του είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στις πίστες.

Ο Χένρι Φορντ «μυρίζοντας» τις ανάγκες της αγοράς και με τη βοήθεια ενός νεαρού οραματιστή, του Λι Ιακόκα κι ενός πρώην πρωταθλητή αγωνιστικής οδήγησης, του Κάρολ Σέλμπι, επινόησαν ένα σχέδιο ώστε να αναστήσουν την εταιρεία. Εισχώρησαν για πρώτη φορά στον κόσμο των αγώνων, δίνοντας στον πρωταθλητισμό των μηχανοκίνητων μια πνοή ασφάλειας και μια αύρα «υγιούς σπορ». Θα σχεδίαζαν, θα κατασκεύαζαν και θα έριχναν στις πίστες ένα αυτοκίνητο που θα κέρδιζε τη Φεράρι στην πιο περίβλεπτη και σκληρή διαδρομή στον κόσμο, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ κανένας Αμερικανός.

Στην ταινία ο Ντέιμον ανέλαβε το ρόλο του Σέλμπι και ο Μπέιλ (εμφανώς αδυνατισμένος μετά το «Vice») εκείνον του οδηγού/μηχανολόγου Κεν Μάιλς, εμβληματικής φυσιογνωμίας των αγώνων τη δεκαετία του '60, σημαντικό μέλος της ομάδας  Shelby/Cobra, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 47 ετών το 1966 στις δοκιμές για τους αγώνες Le Mans.

Δείτε το νέο τρέιλερ. Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Νοεμβρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι
  • Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι
  • Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι
  • Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι
  • Τρέιλερ «Ford v. Ferrari»: Κρίστιαν Μπέιλ και Ματ Ντέιμον γκαζώνουν στη μάχη Φορντ-Φεράρι