10:14
11/10

«Megalopolis»: Κι όμως το μεγάλο όνειρο του Φράνσις Φορντ Κόπολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα

O μεγάλος αμερικανός δημιουργός έχει επιτέλους καλά νεά για το πρότζεκτ που προσπαθεί να υλοποιήσει εδώ και 40 περίπου χρόνια. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στην καριέρα του Κόπολά, γεμάτη από τιτάνια φιλμ, ταινίες-παραγγελίες για να ξεπληρωθούν χρέη αλλά και μια προσπάθεια για ένα νέο ανεξάρτητο σινεμά, υπάρχουν αρκετά projects που δεν προχώρησαν ποτέ. Το διασημότερο αυτών, πάντα στη λίστα των σπουδαιότερων unmade films είναι το «Megalopolis», ένα σενάριο που ο Κόπολα πρωτοέγραψε στη δεκαετία του '80 έχοντας ως αισθητική και αφηγηματική επιρροή τα «Metropolis» του Φριτς Λανγκ και «Fountainhead» της Άιν Ραντ.

Σύμφωνα με αυτό, ένας αρχιτέκτονας οραματίζεται μια ουτοπική μορφή της Νέας Υόρκης και μάχεται με τον πολύ συντηρητικό δήμαρχο της πόλης. «Μία μάχη για το όραμα, το μέγεθος και το κέρδος που επηρεάζει  την κοινωνική διαστρωμάτωση: τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, τους ιδεαλιστές, τους πλούσιους και όλους όσους σχετίζονται μαζί τους», δήλωνει ο Κόπολα.

Στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του φιλμ, πολλοί αστέρες ακούστηκαν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, από τον Γουόρεν Μπίτι, τον Νίκολας Κέιτζ, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως τον Κέβιν Σπέισι και τη Μέριλ Στριπ. Ο Κόπολα ξεκίνησε για πρώτη φορά να φιλμάρει κάποιες βοηθητικές σκηνές που θα του έδιναν ώθηση για το ξεκίνημα, όμως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παράτησε εντελώς την προσπάθεια, καθώς η ταινία του θα περιείχε μια αντίστοιχη σκηνή καταστροφής ενώ ο ίδιος ήθελε να στραφεί σε μικρότερες και πιο ευέλικτες στο γύρισμά τους ταινίες. 

Όσοι γνωρίζουν όμως τον Κόπολα αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ το όνειρο του «Megalopolis». Πριν λίγους μήνες σε μία εκδήλωση σχετικά με το ολοκαίνουργιο Final Cut του «Αποκάλυψη Τώρα» (που απολαύσατε σε πανελλήνια προβολή στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας) ο Κόπολα εκμυστηρεύτηκε: «Ναι, σχεδιάζω μέσα στο 2019 να ξεκινήσω το φιλόδοξο σχέδιο που έχω να φτιάξω ένα μεγάλο φιλμ, βασισμένο σε όλα όσα έμαθα στην καριέρα μου από όταν ξεκίνησα στα 16 μου, ένα έπος το οποίο έχω ονομάσει Megalopolis. Είναι ασυνήθιστο. Θα είναι μια μεγάλη παραγωγή με μεγάλο καστ και θα είναι σαν μια σύνοψη όλων των προσπαθειών που έκανα μέσα στα χρόνια για να γυρίσω ταινίες με διαφορετικό στυλ, φτιάχνοντας εν τέλει κάτι που θεωρώ ως τη δική μου φωνή. Δεν είναι ακριβώς στη λογική των mainstream ταινιών που γυρίζονται σήμερα, αλλά σκοπεύω και κυρίως ενθαρρύνομαι να αρχίσω την παραγωγή φέτος».

Την παραπάνω δήλωση ενθαρρύνει το γεγονός πως ο Κόπολα υπέγραψε πριν λίγες μέρες συμβόλαιο με την Creative Artists Agency, το ισχυρότερο και μεγαλύτερο πρακτορείο καλλιτεχνών και αθλητών της Αμερικής. Την είδηση δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα το Deadline επισημαίνοντας πως στόχος της CAA είναι να υποστηρίξει τον Κόπολα στην πραγμάτωση του «Megalopolis».  Αξίζει να σημειώσουμε πως ο σπουδαίος σκηνοθέτης δεν είχε υπογράψει ποτέ συμβόλαιο στην καριέρα του με άλλο αντίστοιχο πρακτορείο.

Το να ολοκληρώσει την καριέρα του με αυτή την ταινία μοιάζει, στα χαρτιά τουλάχιστον, ιδανική. Πρώτες πληροφορίες θέλουν τον Τζουντ Λο να προορίζεται για έναν από τους βασικούς ρόλους, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες. Σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα, με την ελπίδα πως, έστω και αργά, ο Κόπολα θα πραγματοποιήσει το τελευταίο κινηματογραφικό του όνειρο.