Φρεντ Γουίλαρντ (1933-2020): Έφυγε ο αγαπητός Αμερικανός κωμικός - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:24
18/5

Φρεντ Γουίλαρντ (1933-2020): Έφυγε ο αγαπητός Αμερικανός κωμικός

Με ειδίκευση, όπως κατάλληλα είχε γράψει κάποτε γι' αυτόν το New Yorker, σε ρόλους χαρακτήρων έξω απ' τα νερά τους. Ο θρυλικός βετεράνος της κωμωδίας και της σάτιρας σε τηλεόραση και κινηματογράφο ήταν 86 ετών.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για εμάς τους «απ' έξω» ο Φρεντ Γουίλαρντ ήταν «εκείνη η φάτσα» που έχουμε δει πάμπολλες φορές. Αυτός ο φαινομενικά και μόνο άχαρος ρόλος που στην πραγματικότητα, πέρα από την ειδική του λειτουργία, στηρίζει και στολίζει ένα ensemble cast. O Γουίλαρντ το έκανε αυτό όπως ελάχιστοι, και το έκανε για περίπου 700 (!) φορές.

Από τα μέσα του ΄60 που μια υποτυπώδης stand up καριέρα φτάνει στην τηλεόραση, ξεκινά μια διαδρομή σχεδόν αχρονική στην κορύφωσή της. Ο Γουίλαρντ δεν έχασε τη δημοτικότητά του, ούτε ανάμεσα στους ανθρώπους της βιομηχανίας (που τον ζητούσαν διαρκώς), μα ούτε και στο φιλοθεάμον κοινό. Απλώς οι περισσότεροι μπορεί να μην έβαζαν «το όνομα στο πρόσωπο». Το πρόσωπο όμως ήταν για πάνω από 50 χρόνια εκεί.

Αν πρέπει να διαλέξεις, τουλάχιστον για εμάς στην από δώ πλευρά του Ατλαντικού που ίσως δεν έχουμε την ίδια καλλιέργεια στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, ο Γουίλαρντ διέπρεψε πρώτα απ' όλα στο μυθικό «This is Spinal Tap» του Ρομπ Ράινερ, αυτό το επικό hard rock ψευδοντοκιμαντέρ των αρχών του '80 (1984) που στην Ελλάδα δεν έχει βρει τη (γιγάντια) φήμη που του αναλογεί.

Από εκεί ήρθε σε επαφή με τον Κρίστοφερ Γκεστ, τον πολυπράγμονα άρχοντα του ψευδοντοκιμαντέρ, της κωμωδίας και της σάτιρας, στις ταινίες του οποίου ο Γουίλαρντ ήταν «μόνιμος θίασος». Εδώ οι ενδιαφερόμενοι σημειώνετε το «Waiting for Guffman» (1996), την «Σκυλίσια Ζωή» (2000) και «A Mighty Wind» (2003) Και τα τρία ενδεικτικά ενός δεσίματος στο μεταμοντέρνο (και αφόρητα αστείο) είδος.

Ο Γουίλαρντ διέπρεψε διπλά, κατά τις φήμες (ίδια γνώμη δεν υπάρχει εδώ) στην τηλεόραση. Ο «Αξιαγάπητος Ρέιμοντ» σε τρεις περιπτώσεις του απέφερε υποψηφιότητα για Έμμι, το ίδιο και η «Μοντέρνα Οικογένεια» άλλη μια φορά. Όλες τους στην guest actor κατηγορία. Πέρασε από την «Roseanne», την «Τόλμη και Γοητεία» (πήρε κι ένα Daytime Emmy εδώ!) και πλήθος τηλεταινιών.

Ταυτόχρονα ο Γουίλαρντ, δείγμα της απήχησής του σε εθνικό επίπεδο, ήταν συνήθης ύποπτος σαν προσκεκλημένος σε talk show θρύλων του είδους (Λέτερμαν, Λίνο, Κίμελ). Εμφανίστηκε όχι λιγότερες από 50 φορές, ένα (πρόσφατο) δείγμα εδώ ως «πατέρας από την κόλαση» του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.

Στον κινηματογράφο τέλος, κι εδώ μεγάλος ο αριθμός των μικρών ρόλων τον βρίσκεις στη «Ρωξάνη» (Στιβ Μάρτιν, Ντάριλ Χάνα), στον τεράστιο «Anchorman» (2004), στον «Austin Powers» (1999) ενώ ήταν ακόμα και ο πρώτος live action χαρακτήρας της Pixar (στο Wall-E).

Ελαφρύ το χώμα, ωραίος τύπος ο Φρεντ Γουίλαρντ, πάντα μια ειδική μελαγχολία όταν φεύγουν διακεκριμένοι κωμικοί.