Το πολυβραβευμένο «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου απόψε στην ΕΡΤ2 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:34
22/10

Το πολυβραβευμένο «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου απόψε στην ΕΡΤ2

Η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις «Μικρές Ιστορίες» της ΕΡΤ2 (23:00).

Από τον Πάνο Γκένα

Ο εφτάχρονος Στρατής είναι διαφορετικός από τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του κι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τον πατέρα του. Τα πράγματα θα περιπλακούν περισσότερο, όταν αποκαλυφτεί ότι το δώρο γενεθλίων του Στρατή, δεν είναι ένα συνηθισμένο χρυσόψαρο σαν όλα τ’ άλλα…

Το «Χρυσόψαρο» είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Αγγελόπουλου και έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε πάνω από 60 διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει 13 βραβεία, καθώς και πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Τον Μάρτιο του 2018 το BFI Flare, το μεγαλύτερο LGBTQ φεστιβάλ της Ευρώπης, είχε επιλέξει την ταινία στο πρόγραμμα #fivefilms4freedom ενώ στην Ελλάδα το Χρυσόψαρο» έκανε πρεμιέρα στο 20ό Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπου απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους από την Επιτροπή των Παιδιών. «Το να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα, σε παιδικό φεστιβάλ, είναι εκτός από απίστευτο και πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της χώρας σε τέτοια ζητήματα», είχε δηλώσει σχετικά ο Γιώργος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας.

Το σενάριο της ταινίας είχε προκριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου και τελικά διακρίθηκε με χρηματοδότηση στο Μικροφιλμ της ΕΡΤ. «Πραγματοποιήθηκε με πολύ μικρό budget, τρομερές δυσκολίες και αρνητισμό για το θέμα που πραγματεύεται, αλλά το αποτέλεσμα κάνει εμένα και την ομάδα μου πολύ περήφανους», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

INFO
Η ταινία «Χρυσόψαρο» θα προβληθεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 στις 23:00 από την ΕΡΤ2.

CREDITS
Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιώργος Αγγελόπουλος | Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος G.S.C. | Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Μαρία-Εύα Μαυρίδου | Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος | Μουσική: Γιώργος Ραμαντάνης | Ηχοληψία: Βαγγέλης Ζέλκας | Sound design: Χρήστος Σακελλαρίου | Παραγωγή: ΕΡΤ Μικροφίλμ, SOUL Productions | Παραγωγός: Ιωάννα Σουλτάνη | Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Λύσανδρος Κουρούμπαλης, Εύα Αγγελοπούλου | Διάρκεια: 15΄

Κυριότερα Βραβεία:
WINNER – Best Short Film Award, International Competition (Kids Jury), Olympia International Film Festival (ECFA Member)
WINNER – Best Short Film (Jury Award), Outview Film Festival
WINNER – Best Short Film (Jury Award), Los Angeles Greek Film Festival
WINNER – Best Young Film (Jury Award), Tolpuddle Radical IFF
WINNER – Best Shorrt Film (Jury Award), Hastings Film Fringe IFF
WINNER – Best Short Film (Audience Award), Thessaloniki LGBTQ IFF
WINNER – Best Short Film (Jury Award), Greek Australian Film Festival
WINNER – Best Short Film (Audience Award), Micro m Festival
WINNER – Best Screenplay (Jury Award), Micro m Festival
WINNER – Best Short Film (Audience Award), San Francisco Greek Film Festival
WINNER – Best Short Film (Jury Award), KINOdiseea Film Festival (ECFA Member)