Η «Θυσία» του Αντρέι Ταρκόφσκι επιστρέφει σε νέα, αποκατεστημένη κόπια - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:12
13/10

Η «Θυσία» του Αντρέι Ταρκόφσκι επιστρέφει σε νέα, αποκατεστημένη κόπια

Το κύκνειο άσμα του μεγάλου δημιουργού επιστρέφει στις αίθουσες, σε απαστράπτουσα κόπια 4Κ, «θυσία» στα μάτια αυθεντικών σινεφίλ.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι προσδιόρισε το συντακτικό ενός κινηματογράφου που ξεπερνούσε την οθόνη. Ιχνηλατώντας την αλήθεια μέσα από τη σχέση του χρόνου και της εικόνας, έγινε ο τρυφερός ανατόμος των αναμνήσεων και των ονείρων που προκαλούσε τους θεατές να «βιώσουν» παρά να «δουν».

Εικονοπλάστης των πιο ζωντανών ταμπλό βιβάν που αιχμαλώτισε η κινηματογραφική κάμερα, έφτιαξε ένα ιδιαίτερο και επιδραστικό φιλμικό σύμπαν με μόλις εφτά ταινίες, που του πρόσφεραν διεθνή αναγνώριση, μεγάλες τιμές και σπουδαία φεστιβαλικά βραβεία. Στη συνεπή φιλμογραφία του ο Ταρκόφσκι αναδημιούργησε τη ζωή και αναζήτησε το Θαύμα που υπάρχει (ή που οφείλει να υπάρχει) στο πλαίσιο της καθημερινότητας.

Μετά την εκπληκτική αποκατάσταση του «Στάλκερ» πριν ένα χρόνο, άλλο ένα αριστούργημά του έρχεται ξανά στις αίθουσες σε ψηφιακή κόπια 4Κ. Η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη, «Η Θυσία», προβλήθηκε πρόσφατα στη νέα, αποκατεστημένη κόπια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Το κύκνειο άσμα του μεγάλου δημιουργού προβλήθηκε το 1986 και αποτελεί φόρο τιμής στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με πρωταγωνιστές τους εμβληματικούς Σουηδούς ηθοποιούς του, όπως ο Έρλαντ Γιόσεφσον, και Διευθυντή Φωτογραφίας τον Σβεν Νίκβιστ.

Ένα αγόρι μαθαίνει την ημέρα των γενεθλίων του πως η ανθρωπότητα βρίσκεται προ των πυλών ενός καταστροφικού Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η «Θυσία» ολοκληρώθηκε λίγους μήνες πριν τον θάνατο του Ταρκόφσκι από καρκίνο, σε ηλικία 54 ετών.

Δείτε παρακάτω το πόστερ και το τρέιλερ της νέας έκδοσης.