«McKellen: Playing the Part»: Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τα παρασκήνια μιας σπουδαίας καριέρας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:29
18/6

«McKellen: Playing the Part»: Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τα παρασκήνια μιας σπουδαίας καριέρας

Ένα νέο ντοκιμαντέρ μας οδηγεί στα «παρασκήνια» της ζωής ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ηθοποιούς, του Ίαν ΜακΚέλεν.

Από τον Πάνο Γκένα

Πόσα χρόνια, γνώση, εμπειρία χωρούν σε 96 λεπτά; Και πιο συγκεκριμένα, πόσο ταλέντο;

Το ντοκιμαντέρ «McKellen: Playing the Part» του Τζο Στίβενσον («Chicken», 2015) σκιαγραφεί το πολύπροσωπο πορτρέτο ενός εξαιρετικού ηθοποιού και ακτιβιστή, μέσα από μία πληθωρική συνέντευξη 14 ωρών, που ρίχνει τον προβολέα στη ζωή και την καριέρα του σπουδαίου Ίαν ΜακΚέλεν.

«Αυτό που μου άρεσε στην ταινία, είναι το ότι γυρίστηκε σύμφωνα με τους δικούς μου όρους με έναν φίλο», δήλωσε ο ΜακΚέλεν στο  Playbill. «Είχα συμφωνήσει με έναν εκδότη για να γράψω την αυτοβιογραφία μου, και τελικά δεν μου φάνηκε τόσο διασκεδαστικό. Και εκείνη τη στιγμή ήταν που με προσέγγισε ο Στίβενσον και μου είπε: από το να τη γράψεις, γιατί δεν τη λες;».

Κάτοχος έξι βραβείων Λόρενς Ολίβιε, ενός βραβείου Τόνι («Amadeus») και μιας Χρυσής Σφαίρας, ο ερμηνευτικός θρύλος του ΜακΚέλεν υφάνθηκε αργά αλλά σταθερά στο θεατρικό σανίδι, σε μια ουσιαστική εξερεύνηση της υποκριτικής τέχνης που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, πριν ο ίδιος δοκιμάσει την τύχη του στον κινηματογράφο. Ακτιβιστής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γκέι κοινότητας, η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος: «Ο συνήθης εφιάλτης μου ήταν ότι είχα σκοτώσει κάποιον άνθρωπο και δεν ήξερα ποιος ήταν αυτός. Όλο αυτό σταμάτησε όταν έκανα ανοιχτά τη δήλωσή μου. Αυτομάτως κατάλαβα ποιος ήταν αυτός που σκότωνα στον ύπνο μου. Ημουν εγώ!». Το γεγονός αυτό επέδρασε καθοριστικά και στο πώς συνέχισε να βλέπει το επάγγελμά του, καθώς -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- εκείνη ήταν η στιγμή που αντιλήφθηκε πως δεν χρειάζεται να κρύβεται κανείς πίσω από κοινωνικούς ρόλους, μάσκες συμπεριφοράς και ενδύματα ηθικής - γιατί πάνω απ' όλα η υποκριτική είναι η τέχνη της αλήθειας.

Οι προσωπικές ιστορίες, τα επαγγελματικά μυστικά, οι θρίαμβοι της σκηνής, η αποθέωση της μεγάλης οθόνης, όλα όσα «είναι» ο Ίαν ΜακΚέλεν αποτυπώνονται μέσα στα 96 λεπτά του «McKellen: Playing the Part», που περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό και αποσπάσματα εμβληματικών του ερμηνειών επί σκηνής. Ο ΜακΚέλεν συνεχίζει να προσφέρει ειδικό ερμηνευτικό βάρος σε κάθε του κινηματογραφική (και όχι μόνο) συμμετοχή και το ντοκιμαντέρ του Τζο Στίβενσον παρέχει πλήρη πρόσβαση σε ένα ερμηνευτικό καλειδοσκόπιο.

Ας χτυπήσει το τρίτο κουδούνι!