«Δεν πιστεύω στην λογοκρισία»: Ο Ίντρις Έλμπα διαφωνεί με τις απαγορεύσεις των ρατσιστικών ταινιών/σειρών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:46
17/7

«Δεν πιστεύω στην λογοκρισία»: Ο Ίντρις Έλμπα διαφωνεί με τις απαγορεύσεις των ρατσιστικών ταινιών/σειρών

Ο δημοφιλής ηθοποιός παίρνει θέση και υποστηρίζει τις προειδοποιητικές σημειώσεις πριν την προβολή ρατσιστικών κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών του παρελθόντος.

Από τον Πάνο Γκένα

«Πιστεύω πως πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να λέμε αυτό που πιστεύουμε».

Απέναντι στην απομάκρυνση ταινιών και σειρών του παρελθόντος που εμπεριέχουν ρατσιστικά σχόλια ή/και εμφανίσεις ηθοποιών με blackface (λευκοί ηθοποιοί με μαύρο μακιγιάζ με σκοπό να υποδυθούν μαύρο χαρακτήρα, συνήθως στα όρια της καρικατούρας), ο Ίντρις Έλμπα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Radio Times πως: «Πιστεύω στην ελευθερία του λόγου. Απλά αυτή η ελευθερία δεν είναι κατάλληλη πάντα για όλους. Γι 'αυτό έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης. Λέμε πως ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει σήμανση Κατάλληλο ή είναι με Απαραίτητη τη Γονική Συναίνεση ή Κατάλληλο για ηλικίες πάνω από 15 ή 18. Για να χλευάσουμε την αλήθεια, πρέπει να γνωρίσουμε την αλήθεια. Το να λογοκρίνουμε ρατσιστικά θέματα μιας σειράς, να την απαγορεύουμε... ας το σκεφτούμε ένα λεπτό, πιστεύω πως οι θεατές οφείλουν να γνωρίζουν ότι κάποτε οι σειρές φτιάχνονται έτσι».

Αφορμή της κουβέντας στάθηκε η απομάκρυνση αρκετών επεισοδίων γνωστών σειρών, όπως τα «Χρυσά Κορίτσια», «The Office», «Scrubs», «Τρίτη Πέτρα από τον Ήλιο» από το πρόγραμμα καναλιών λόγω blackface. Ο Έλμπα υποστηρίζει πως τα αμφιλεγόμενα επεισόδια θα έπρεπε να έχουν μία προειδοποιητική σημείωση που θα ενημέρωνε τους θεατές για το ρατσιστικό περιεχόμενο ως εισαγωγή.

Σε συμφωνία με τα λεγόμενά του, το «Mad Men» που επιστρέφει σε streaming αυτό τον μήνα θα διατηρήσει το επεισόδιο που προβάλει blackface απεικόνιση με την παρακάτω προειδοποίηση σε εισαγωγική κάρτα:

«Αυτό το επεισόδιο περιέχει ενοχλητικές εικόνες που σχετίζονται με θέματα φυλής στην Αμερική. Ένας από τους χαρακτήρες εμφανίζεται με μαύρο μακιγιάζ στο επεισόδιο, γεγονός που φανερώνει πόσο συνηθισμένος ήταν ο ρατσισμός στην Αμερική το 1963. Στηριζόμενοι στην ιστορική αυθεντικότητα, οι παραγωγοί της σειράς δεσμεύονται να προβάλλουν τις αδικίες και τις ανισότητες στην κοινωνία μας που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Έτσι μπορούμε να εξετάσουμε τα πιο σκοτεινά μέρη της ιστορίας μας για να σκεφτούμε ποιοι/-ες είμαστε σήμερα και ποιοι/-ες θέλουμε να γίνουμε. Παρουσιάζουμε λοιπόν το αρχικό επεισόδιο ανέπαφο».

Διαβάστε την συνέντευξη του Ίντρις Έλμπα στο Radio Times εδώ.