Ο Μπάρι Τζένκινς του «Moonlight» αποθεώνει τον Γιώργο Ζώη και το «Third Kind» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:53
10/9

Ο Μπάρι Τζένκινς του «Moonlight» αποθεώνει τον Γιώργο Ζώη και το «Third Kind»

Λίγο πριν την πρεμιέρα της καινούργιας του ταινίας με τίτλο «If Beale Street Could Talk» στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ο βραβευμένος σκηνοθέτης του «Moonlight» ξεχωρίζει και γράφει κολακευτικά λόγια για το «Third Kind» του Γιώργου Ζώη, που θα δούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Δημιουργός που παρακολουθεί ανελλιπώς σινεμά, και έχει πάντοτε έναν καλό λόγο να πει για δουλειές συναδέλφων του, κυρίως μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, ο Μπάρι Τζένκινς ξεχώρισε από το πρόγραμμα του πρόσφατου Φεστιβάλ στο Τέλιουραϊντ δύο ελληνικές ταινίες και έγραψε το εξής μήνυμα γι' αυτές:

«Εκτός από το THE FAVOURITE, το οποίο ξέρω ότι θα είναι απολύτως φανταστικό, η ΑΛΛΗ γαμάτη ταινία φέτος, από Έλληνα σκηνοθέτη με το όνομα Γιώργος, είναι μια μικρού μήκους με τίτλο THIRD KIND, στο τμήμα Calling Cards του Τέλιουραϊντ. Ναι, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει όλο τον σεβασμό!»

Πανελλήνια πρώτη προβολή, αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών, η νέα μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη («Casus Belli» του 2010 και «Interruption» του 2015) θα παιχτεί στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1.

Το «Third Kind» ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και γυρίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η Γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα. Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.

Μετά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που πήρε πέρυσι ο Μπάρι Τζένκινς, ήταν φυσιολογικό να του προταθούν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους. Ο ίδιος φαίνεται να κινείται προσεκτικά και να μην κυνηγά ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες που πλέον έχει την ευκαιρία να τις πάρει στα χέρια του. 

Μια τέτοια είναι και το βιβλίο που έγραψε το 1974 ο Τζέιμς Μπόλντουιν, με τίτλο «If Beale Street Could Talk» και θέμα μια νεαρή αρραβωνιασμένη κοπέλα από το Χάρλεμ που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του συντρόφου της, ενώ η ίδια είναι έγκυος. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο.

«Την έδειξα στον Τάρελ ΜακΚράνεϊ (με τον οποίο έγραψαν μαζί το «Moonlight») και έκανε ένα πολύ ωραίο σχόλιο, πως έφτιαξα ένα πορτρέτο της Νέας Υόρκης που δεν περιγράφεται από τα μέρη της αλλά από τα πρόσωπά της. Νομίζω πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στην εποχή που ζούσε ο Μπόλντουιν υπάρχουν ακόμη στη Νέα Υόρκη, όπως τουλάχιστον τη βλέπω εγώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζένκινς.

Δείτε το τρέιλερ του «If Beale Street Could Talk» και μάθετε περισσότερα για τον Μπάλντουιν μέσα από το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ «I Am Not Your Negro».