Από το «Climax» ως το «Joker»: Ο Τζον Γουότερς ψηφίζει Top-10 για το 2019 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:13
2/12

Από το «Climax» ως το «Joker»: Ο Τζον Γουότερς ψηφίζει Top-10 για το 2019

Σταθερό έθιμο κάθε Δεκέμβρη, η δεκάδα του Γουότερς υπογραμμίζει μερικές από τις καλύτερες ή/και λιγότερο γνωστές ταινίες της χρονιάς. 

Από τον Πάνο Γκένα

Λίγο πριν ξεκινήσει το πανηγύρι των βραβείων (αύριο σηκώνει αυλαία το National Board of Review) ο Τζον Γουότερς πρόλαβε να βγάλει τη λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες του 2019, φυσικά με το δικό του απαράμιλλο κινηματογραφικό γούστο. Οι δεκάδες του Γουότερς άλλωστε είναι ετήσιος θεσμός και φετίχ για τους σινεφίλ.

Φέτος το «Climax» του Γκασπάρ Νοέ (που είδατε πρώτοι στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με #2 το «Joan of Arc» του Μπρούνο Ντιμόν. Ο Γουότερς είναι άλλωστε δηλωμένος θαυμαστής της συγκεκριμένης δουλειάς του Ντιμόν, ενώ πέρσι είχε ψηφίσει το πρώτο μέρος «Jeannette» ως κορυφαία ταινία του 2018. Στη συνέχεια το σινεφιλικό «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, το σουηδικό «Σύνορα» του Αλί Αμπάσι, ο νέος Αλμοδόβαρ, το σατιρικό ντοκιμαντέρ «Hail Satan?», η instant classic μουσική ταινία «Amazing Grace», το «Σουβενίρ» της Τζοάνα Χογκ (το Sight & Sound την ψήφισε ως #1 πρόσφατα) και τα αμφιλεγόμενα «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν και «Joker» του Τοντ Φίλιπς, συμπληρώνουν τη λίστα.

Δείτε αναλυτικά τις 10 ταινίες που προτείνει για φέτος και διαβάστε τα σχόλιά του στο ArtForum.

1 CLIMAX (Gaspar Noé)

2 JOAN OF ARC (Bruno Dumont)

3  ONCE UPON A TIME . . . IN HOLLYWOOD (Quentin Tarantino)

4 BORDER (Ali Abbasi)

5 AMAZING GRACE (realized and produced by Alan Elliott)

6 HAIL SATAN? (Penny Lane)

7 PAIN AND GLORY (Pedro Almodóvar)

8 THE GOLDEN GLOVE (Fatih Akin)

9 THE SOUVENIR (Joanna Hogg)

10 JOKER (Todd Phillips)