Η «ανοίκεια» έφοδος της αστυνομίας σε προβολές του «Joker» και η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:41
21/10

Η «ανοίκεια» έφοδος της αστυνομίας σε προβολές του «Joker» και η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού

Όχι ότι είχε φύγει από την επικαιρότητα το «Joker», που εξακολουθεί να στέλνει τον κόσμο στον κινηματογράφο, όμως χθες ξανάγινε το θέμα της ημέρας.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η είδηση ξεκίνησε να κοινοποιείται από προσωπικά προφίλ χθες το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε λιγότερο από μια ώρα είχε γίνει ήδη viral. Αφορούσε μια προβολή του «Joker» στον κινηματογράφο Αελλώ και σύμφωνα με αυτήν, έγινε στην αίθουσα έφοδος την αστυνομίας για έλεγχο ανηλίκων στην ταινία - που έχει καταλληλότητα για άνω των 18 μόνο. Το νέο είχε διάφορες παραλλαγές στην αναπαραγωγή του, κάτι για το οποίο οφείλεται το ότι ως αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τους ιδιοκτήτες του κινηματογράφου. 

Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, άνδρες της αστυνομίας εισέβαλαν στην απογευματινή προβολή της ταινίας για έλεγχο της τήρησης της καταλληλότητας, όχι αυτοβούλως, αλλά μετά από καταγγελία δύο κυρίων που δήλωναν «υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού». Σχετικά γρήγορα, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση δηλώνοντας άγνοια για το θέμα:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.»

Την ίδια στιγμή δόθηκαν πληροφορίες και για δεύτερη «εισβολή», που συνέβη νωρίτερα, το Σάββατο στο Mall του Αμαρουσίου, κάτι που έχει επιβεβαιώσει η αστυνομία ξεκαθαρίζοντας πάλι πως ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία. Εκεί μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες, που παραμένουν ανεπιβεαίωτες ως τώρα, για πολύωρες κρατήσεις παιδιών που βρέθηκαν ασυνόδευτα στην αίθουσα αλλά και προσωρινή κράτηση του υπεύθυνου της αίθουσας. Ως αργά το βράδυ το θέμα διογκώθηκε στα ελληνικά social media, με τη συνηθισμένη λογική του «γράφω ανάλογα με το πού ανήκω», ενώ πριν λίγο η Υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε από πλευράς ΥΠΠΟΑ το θέμα με την εμφάνισή της στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», όπου χαρακτήρισε «σωστή» την αντίδραση του κόσμου για το «ανοίκειο αυτό θέαμα» και ανέφερε πως ταυτοποιηθήκαν οι 2 γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες και οι οποίες λειτούργησαν αυτοβούλως, και μάλλον από υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς να τηρήσουν την εσωτερική ιεραρχία του υπουργείου. 

Αναλυτικά: 

«Ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι' αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους».

Ανέφερε επίσης πως και οι δύο είναι μέλη της Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών, η οποία όμως είναι γνωμοδοτική και οι δύο υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα ελέγχου αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο. «Έλεγχος δηλαδή σημαίνει ότι μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας αιθουσάρχης προβαίνει σε κάποια παράβαση. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζητήσουν κατασταλτικά μέτρα. Οι δύο κυρίες δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Από τη στιγμή που κινήθηκαν με υπαλληλική ιδιότητα, όφειλαν να έχουν ενημερώσει την ιεραρχία του υπουργείου.

Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο. Θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία που προβλέπει ο υπαλληλικός κώδικας για την τιμωρία τους.»