Η «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου προβάλλεται στις ΗΠΑ με 15 χρόνια καθυστέρηση - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:31
15/10

Η «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου προβάλλεται στις ΗΠΑ με 15 χρόνια καθυστέρηση

To Museum of the Moving Image καλεί το arthouse κοινό της Νέας Υόρκης να ανακαλύψει τη λιγότερο ποπ στιγμή του Έλληνα σκηνοθέτη. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πίσω στο 2005, μια ελληνική ταινία με το όνομα ενός τουριστικού θερέτρου έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, περνώντας απαρατήρητη. Ο σκηνοθέτης της είχε συν-σκηνοθετήσει ως τότε την ταινία «Ο Καλύτερός μου Φίλος», αλλά πλάι στο όνομα του Λάκη Λαζόπουλου δεν έμεινε στη μνήμη κανενός, και είχε υπογράψει αρκετά videoclip της εποχής. Το ντεμπούτο του έμοιαζε πολύ διαφορετικό με αυτά που είχε κάνει ως τότε, όντας αλλόκοτο και δυσνόητο, εσωκλείοντας μέσα του την ανάγκη του σκηνοθέτη για την ανάπυξη μιας νέας κινηματογραφικής γλώσσας. 

Η «Κινέττα» ακούστηκε από τα στόματα πολλών όταν ο «Κυνόδοντας» μπήκε πια στις ζωές μας και ο Λάνθιμος ξεκινούσε ένα λαμπρό ταξίδι από τις Κάννες ως το σήμερα, όπου διεθνώς πια αναγνωρισμένος, αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί που παγκόσμιου καλλιτεχνικού σινεμά. Δεν είναι από τις ταινίες που «ξαναδιαβάστηκαν» τόσο, όπως συχνα συμβαίνει, καθώς αποτελούσε όντως μια πρωτόλεια κίνηση προς κάτι νέο - αυτό αναπτύχθηκε πολύ καλύτερα στο μέλλον. Σίγουρα πάντως την είδαν περισσότεροι αυτή τη δεκαετία, παρά την προηγούμενη που πρωτοκυκλοφόρησε, ως το «περίεργο πρώτο φιλμ του Λάνθιμου». Και τώρα προβάλλεται για πρώτη φορά επίσημα στις ΗΠΑ. 

Ως μέρος μιας επανεξέτασης του Greek Weird Wave, το Museum of the Moving Image θα προβάλλει την ταινία για πρώτη φορά επίσημα στη χώρα, για ένα δεκαημέρο, με παράλληλες προβολές του «Κυνόδοντα» και των «Άλπεων», καλύπτοντας έτσι συνολικά την ελληνική διαδρομή του Λάνθιμου, πριν αυτός αναχωρήσει για το εξωτερικό. Θυμίζουμε πως η «Κινέττα» διαδραματίζεται στο ομώνυμο θέρετρο σε εποχή που είναι άδειο και εξετάζει τη σχέση τριών χαρακτήρων, ενός αστυνομικού με πάθος στις αναπαραστάσεις εγκλημάτων, ενός υπαλλήλου ξενοδοχείου που παράλληλα είναι και φωτογράφος, και μιας καμαριέρας.

Θυμηθείτε το τρέιλερ της ταινίας και δείτε το νέο πόστερ που κυκλοφόρησε με αφορμή την κυκλοφορία στις ΗΠΑ.