Το ρωσικό κομμουνιστικό κόμμα KR καλεί τις αρχές για απαγόρευση προβολών του «Chernobyl» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:26
18/6

Το ρωσικό κομμουνιστικό κόμμα KR καλεί τις αρχές για απαγόρευση προβολών του «Chernobyl»

Το «Chernobyl» έχει βάλει γενικώς σε σκέψεις την κυβέρνηση που θέλει να απαντήσει με δική της σειρά, ενώ δε λείπουν και οι φωνές για την απαγορευσή του. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ζούμε σε χρόνια που οι τηλεοπτικές σειρές, όπως και οι περισσότερες ταινίες για μεγάλο κοινό, κυκλοφορούν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο οπότε οι αντιδράσεις υπέρ ή κατά κάποιας είναι μαζικές και ευκολότερες στη σύγκριση. Το «Chernobyl» έχει πονοκεφαλιάσει γενικώς τη Ρωσική κυβέρνηση λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε στη χώρα, με το κοινό να μη συμμερίζεται την άποψη πως δημιουργεί αρνητική εικόνα. 

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια ανεπίσημη εκστρατεία κατά της σειράς, μέρος της οποίας είναι και η έγκριση για τη δημιουργία μιας ρωσικής σειράς για το ίδιο θέμα από το κρατικό κανάλι της χώρας. Φυσικά σκέψεις για απαγόρευση δε μπορούν να περάσουν καθώς είναι σίγουρο ότι οι αντιδράσεις κατά της απόφασης θα είναι τόσο δυνατές που επικοινωνιακά θα κάνουν κακό στην κυβέρνηση. Είναι και άλλοι πάντως που ζητούν επιτακτικά κάτι τέτοιο.

Το ρωσικό κόμμα KR (Communists of Russia, ας πούμε το αντίστοιχο με το εδώ Μ-Λ ΚΚΕ) έχει απειλήσει με μήνυση τους παραγωγούς της σειράς, βασισμένο στο άρθρο 129 του ποινικού κώδικα της χώρας ο οποίος απαγορεύει τη «επιτηδευμένη διάδοση λανθασμένων πληροφοριών που έχουν ως αποτέλεσμα την αμαύρωση της τιμής και της αξιοπρέπειας ενός ατόμου». Στην ανακοίνωσή του, το KR κατηγορεί τη σειρά για «ιδεολογική χειραγώγηση από τη μεριά του HBO». 

«Η σειρά παρουσιάζει τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν τον Απρίλιο του 1986 και είναι ένα ιδεολογικό εργαλείο δυσφημισμού της εικόνας της Σοβιετικής κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας. Αν και χρονολογικά οι σημαντικές στιγμές της καταστροφής αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, οι σχέσεις και η ιεραρχία που παρουσιάζεται ανάμεσα σε ιδρύματα και ενώσεις, αλλά και την ηθική που επικρατεί στη Σοβιετική κοινωνία είναι ένα μεγαλοπρεπές ψέμα.»

Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε με επίσημη καταγγελία στο Ρωσικό τηλεοπτικό συμβούλιο και αίτημα την απαγόρευση της σειράς, με τον φορέα να απαντά πως «θα εξετάσει το αίτημα και θα απαντήσει».