Το επόμενο κινηματογραφικό σχέδιο του Λαρς Φον Τρίερ θα είναι... δέκα - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:55
17/4

Το επόμενο κινηματογραφικό σχέδιο του Λαρς Φον Τρίερ θα είναι... δέκα

Μετά το «The House That Jack Built» με τον Ματ Ντίλον, ο Δανός σκηνοθέτης θα αφιερώσει χρόνο σε 10 μικρού μήκους.

Από τον Πάνο Γκένα

Μπορεί τις τελευταίες μέρες το όνομά του να συζητιέται έντονα για το αν τελικά η persona non grata των Καννών, θα επιστρέψει στο Φεστιβάλ με το «The House That Jack Built», ο Τρίερ από την άλλη δήλωσε πως το επόμενο βήμα του θα είναι κάτι πιο απλό, μιας και ο «Jack» τον γέμισε άγχος, νεύρα και αλκοόλ.

Το σάιτ Soundvenue αναφέρει πως ο Τρίερ θα αφιερωθεί σε 10 πειραματικές ταινίες μικρού μήκους, που θα έχει τον τίτλο «Études» (σπουδές), αναφορά στις μουσικές συνθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχοντας τη φήμη του δύστροπου συνεργάτη, η απόφασή του να ασχοληθεί με ταινίες μικρού μήκους ήρθε αμέσως μετά την εμπειρία του στα γυρίσματα του «Jack», που χρονογραφεί τα εγκλήματα ενός σίριαλ κίλερ (Ματ Ντίλον), σαν αποθεραπεία.

«Ένιωσα απαίσια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Και δεν φταίει κανείς, πέρα από 'μένα. Ήμουν γεμάτος άγχος και αλκοόλ κλπ. Γι' αυτό και δεν αισθάνομαι έτοιμος να ξανακάνω μία ταινία, τουλάχιστον άμεσα. Σκέφτηκα το σχέδιο να γυρίσω μερικά διακριτικά, μικρά φιλμ που θα διαρκούν 10 λεπτά το καθένα και θα ονομάζονται "Études", όπου μπορείς να δοκιμάσεις νέα - αφηγηματικά, τεχνικά ή σχετικά με τους χαρακτήρες - πράγματα. Σχεδιάζω να είναι 10 μικρές ασπρόμαυρες ταινίες και να συνεργαστώ με σκανδιναβούς ηθοποιούς, μιας και υπάρχουν τόσοι πολλοί και καλοί».

Το «The House That Jack Built», ένα σχέδιο που προοριζόταν αρχικά για την τηλεόραση, θα εκτείνεται σε μία χρονική περίοδο 12 ετών. Μαζί με τον Ματ Ντίλον συμπρωταγωνιστούν η Ούμα Θέρμαν, που είχε συνεργαστεί με τον Τρίερ στο «Nymphomaniac» και ο Μπρούνο Γκανζ («Η Πτώση», «Τα Φτερά του Έρωτα») στο ρόλο του Βέρτζι, μιας «μυστηριώδους φιγούρας που φέρνει τον Τζακ αντιμέτωπο με τις ενέργειες και τις σκέψεις του».

Αν και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό, δεν ανακοίνωσε την ταινία στη Συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε πως «περιμένουμε και θα δούμε» στο ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα να προστεθεί αργότερα. Προφανώς η προσθήκη ή όχι του Τρίερ, ο οποίος φημολογείται πως θέλει με το «Jack» θέση μόνο στο Επίσημο Διαγωνιστικό και όχι εκτός, είναι θέμα debate στο Φεστιβάλ. Από το 2011 ο Τρίερ αποτελεί persona non grata για το Φεστιβάλ, μετά τα φιλοναζιστικά του σχόλια στη Συνέντευξη Τύπου του «Melancholia», και δεν έχει επιστρέψει έκτοτε.