Η Λουκρέσια Μαρτέλ είναι η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:11
25/6

Η Λουκρέσια Μαρτέλ είναι η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας

Μία από τις πιο σημαντικές, σύγχρονες δημιουργούς του σινεμά αναλαμβάνει χρέη Προέδρου στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας.

Από τον Πάνο Γκένα

Αν και το φεστιβάλ Βενετίας προσφέρει συνήθως την καρέκλα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού σε νικητή περασμένης έκδοσης, φέτος η επιλογή αποτελεί εξαίρεση. Κι αυτό γιατί ο περσινός νικητής του Χρυσού Λέοντα Αλφόνσο Κουαρόν («Roma») είχε διατελέσει Πρόεδρος σχετικά πρόσφατα (το 2015), αλλά και γιατί η φετινή επιλογή της Λουκρέσια Μαρτέλ, σηματοδοτεί μόλις την έβδομη φορά που αναλαμβάνει Πρόεδρος μία γυναίκα καλλιτέχνις στα 76 χρόνια του κινηματογραφικού θεσμού.

Η παραγνωρισμένη Λουκρέσια Μαρτέλ («La Ciénaga», «Γυναίκα Χωρίς Κεφάλι») από την Αργεντινή θα διαδεχθεί τις Σούσο Τσέκι Αμίκο, (πρώτη γυναίκα που διετέλεσε Πρόεδρος του Φεστιβάλ το 1980), Ειρήνη Παππά (1987), Τζέιν Κάμπιον (1997), Γκονγκ Λι (2002), Κατρίν Ντενέβ (2006), Ανέτ Μπένινγκ (2017) ως Πρόεδρος της Μπιενάλε, φεστιβάλ που είχε επισκεφθεί το 2017 με το «Ζάμα» μία από τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς.

«Είναι τιμή, ευθύνη και ευχαρίστηση το να αποτελέσω κομμάτι αυτή της γιορτής του κινηματογράφου, της έντονης ανθρώπινης επιθυμίας να κατανοήσει τον εαυτό της», δήλωσε η Μαρτέλ ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπάρμπερα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη δημιουργό λέγοντας πως «στις ταινίες της η αυθεντικότητα του ύφους και η σχολαστική τεχνική της υπηρετούν μία κοσμοθεωρία χωρίς συμβιβασμούς, αφιερωμένη στην εξερεύνηση των μυστηρίων της γυναικείας σεξουαλικότητας και της δυναμικής των τάξεων».

Η Μαρτέλ θα προεδρεύσει της Επιτροπής που θα κρίνει τα βραβεία του Φεστιβάλ, το οποίο τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί τις πρεμιέρες πολυαναμενόμενων τίτλων της χρονιάς και αποτελεί αφετηρία οσκαρικής καριέρας αρκετών απ' αυτών. Αξίζει να θυμήσουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί ή/και βραβευθεί ταινίες όπως τα «The Wrestler», «Gravity», «La La Land», «Η Μορφή του Νερού», «Ρόμα», «Η Ευνοούμενη».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί 28 Αυγούστου - 7 Σεπτεμβρίου και έχει ήδη ανακοινώσει πως θα τιμήσει για το σύνολο της προσφοράς τους τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τη Τζούλι Άντριους.