10:12
6/4

Να με Φωνάζεις... Βασιλιά! Τιμοτέ Σαλαμέ και Τζόελ Έτζερτον στο σαιξπηρικό «Ερρικός ο 5ος»

Μετά τους Κένεθ Μπράνα, Λόρενς Ολίβιε, ο Τιμοτέ Σαλαμέ διεκδικεί το θρόνο του «Henry V» για λογαριασμό του Ντέιβιντ Μισόντ.

Από τον Πάνο Γκένα

Μία από τις ερμηνευτικές αποκαλύψεις της χρονιάς, ο νεαρός Τιμοτέ Σαλαμέ του «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, αλλά και του «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουικ, ετοιμάζεται για να ανέβει στο θρόνο του «Ερρίκου Ε'» στη νέα ταινία του Ντέιβιντ Μισόντ («The Rover», «Animal Kingdom») με τίτλο «The King». Μαζί του ο συμπαθέστατος Τζόελ Έτζερτον των «Υπέροχος Γκάτσμπι», «Loving» και «Black Mass», θα ξανασυναντήσει τον Μισόντ, οχτώ χρόνια μετά το «Animal Kingdom», ταινία που τον σύστησε ευρέως στο παγκόσμιο κοινό. 

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου Σαλαμέ, θα αναμετρηθεί με μεγαθήρια της βρετανικής σαιξπηρικής παράδοσης, μιας και τον ομώνυμο ρόλο έχουν υποδυθεί μεταξύ άλλων ο Λόρενς Ολίβιε και ο Κένεθ Μπράνα, σε ταινίες που σκηνοθέτησαν μάλιστα οι ίδιοι και έτυχαν μεγάλης κριτικής αποδοχής, φτάνοντας στα Όσκαρ. Σύμφωνα με το Deadline η ταινία θα είναι παραγωγή του Netflix, με το οποίο είχε ξανασυνεργαστεί ο Μισόντ για το «War Machine». Το σενάριο του «The King» θα υπογράφουν ο σκηνοθέτης με τον Τζόελ Έτζερτον, ενώ ο Μπραντ Πιτ θα αναλάβει χρέη executive producer.

Ο ηγετικός, τολμηρός και στρατιωτικά ευφυής Ερρίκος Ε’ ανέλαβε σε νεαρή ηλικία τη διακυβέρνηση της Αγγλίας, αποφασίζοντας να λήξει τη διαμάχη μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Μετά την πρώτη συντριβή στο κάστρο του Άρφλερ, ο αποδυναμωμένος αγγλικός στρατός αντιμετώπισε μία δύναμη που υπερτερούσε σημαντικά του στρατού του κι αυτό που ξεκίνησε ως μία παρακινδυνευμένη και προκλητική εκστρατεία, μετατράπηκε σταδιακά σε θρίαμβο.

Στην ταινία του 1944 που αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ολίβιε, ο βρετανός ηθοποιός ενορχήστρωσε μερικές από τις πιο επικές (και αιματηρές) σκηνές μάχης της 7ης τέχνης σε πολυτελές technicolor που επιδείκνυε τη δημιουργική ακμή του. Η ανασύσταση της μάχης του Αζινκούρ στην ταινία αποτελεί υπόδειγμα κινηματογραφικού συντακτικού, οπότε οι Ντέιβιντ Μισόντ και Τιμοτέ Σαλαμέ (ο οποίος στα 22 του χρόνια θα είναι ο νεότερος Ερρίκος που έχουμε δει), πρέπει να ανταποκριθούν στα δύσκολα!