«Ανάψτε τον πυρσό μιας γυναίκας»: Η Νάταλι Πόρτμαν στηρίζει δυναμικά το κίνημα Time's Up - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:35
15/10

«Ανάψτε τον πυρσό μιας γυναίκας»: Η Νάταλι Πόρτμαν στηρίζει δυναμικά το κίνημα Time's Up

Η εκδήλωση «Power of Women» που διοργάνωσε το Variety ήταν ένα από τα θέματα αυτού του σαββατοκύριακου και είχε κινηματογραφικές προεκτάσεις χάρη στον πύρινο λόγο της Νάταλι Πόρτμαν.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το Variety, στο πνεύμα της εποχής, διοργάνωσε το event «Power of Women» με θέμα την θέση των γυναικών στις μεγάλες βιομηχανίες και ειδικά τις προσπάθειες που γίνονται για να εγγυηθεί η ισότητα των 2 φύλων στην κινηματογραφική. Η νέα πρόεδρος του κινήματος Time's Up, Λίζα Μπόρντερς, έδωσε τον λόγο στη Νάταλι Πόρτμαν για την κεντρική ομιλία του event, που μόνο τυπική δεν ήταν καθώς η γνωστή ηθοποιός προσπάθησε με άμεσο τρόπο και ευθείς αναφορές να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

Η Πόρτμαν καταφέρθηκε εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν αλλά και του σκηνοθετη Μπρετ Ράτνερ που είναι επίσης κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση, καθώς η στρατηγική των δικηγόρων τους  στρέφεται προς τη μείωση της αξιοπιστία των θυμάτων των πελατών τους. Ειδικά στην περίπτωση του Ράτνερ και του δικηγόρου του, Μάρτι Σίνγκερ, έθιξε την υπόθεση τους εναντίον της κατηγόρου Μέλανι Κόλερ η οποία έπεσε στο κενό, κάτι στο οποίο είχε μεγάλη συμβολή η νομική βοήθεια που η ίδια δέχθηκε από το Time's Up. «Είδαν με αυτό τον τρόπο πως δε μπορούν να κάνουν νόμιμα bullying απέναντι σε ένα άτομο επειδή απλά έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.»

Στη συνέχεια η Πόρτμαν σχολίασε αρνητικά πως ενώ το ποσοστό των αποφοίτων σε σχετικές σχολές παραμένει σχεδόν 50-50 σε ότι αφορά το φύλο τους, μόλις 11% των 250 πιο πετυχημένων ταινιών του 2017 γυρίστηκαν από γυναίκες. «Αν είστε μέλος ενός μιας ομάδας ανθρώπων που μοιάζουν σαν εσάς, προσπαθείστε να αλλάξετε αυτή την ομάδα. Να ντρέπεστε όταν όλοι στο εργασιακό περιβάλλον σας μοιάζουν με εσάς.»

Η Πόρτμαν βάσισε τον λόγο της σε 7 σημεία τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στα ποσοστά των 2 φύλων, αλλά και τη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών. Ολοκλήρωσε την ομιλία με τη φράση «Ανάψτε τον πυρσό μιας γυναίκας» που έμεινε περισσότερο από κάθε άλλη. Συγκεκριμένα, κλείνοντας είπε «Όσο περισσότερη αγάπη δίνεις, τόσο περισσότερη έχεις. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την φωτιά. Όταν ανάβεις τον πυρσό κάποιου άλλου με τον δικό μου, δεν χάνεις τη φωτιά, δημιουργείς περισσότερο φως και ζεστασιά. Ανάψτε τον πυρσό μιας γυναίκας. Το φως θα πολλαπλασιαστεί και η ζεστασιά θα γίνει ισχυρότερη για όλους μας.»

Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλο τον λόγο της Πόρτμαν.