Χρονιά χωρίς blockbusters (οριστικά): To «No Time to Die» θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2021 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:28
3/10

Χρονιά χωρίς blockbusters (οριστικά): To «No Time to Die» θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2021

Η 25η ταινία ταινία του Τζέιμς Μποντ είχε μια δυναμική online παρουσία πρόσφατα που έκανε πολλούς να πιστέψουν πως θα βγει τελικά τον επόμενο μήνα, όμως οι παραγωγοί ανακοίνωσαν χθες νέα αναβολή. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο 007 επιστρέφει οριστικά τον Νοέμβριο γράφαμε μέχρι τώρα, έτοιμος να κερδίσει εχθρούς και πανδημία αλλά πιθανότατα θα αυτό θα ισχύσει μόνο για τους πρώτους. Οι παραγωγοί της ταινίας αντιλήφθηκαν, οριστικά πια, μετά και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις άλλων στούντιο πως  ο φετινός χειμώνας δεν ενδείκνυται για tentpoles, στέλνοντας το φιλμ στον Απρίλιο του 2021, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αρχική ημερομηνία που είχε δοθεί προ κορωνοϊού. 

«Η MGM, η Universal και οι παραγωγοί του Μποντ, Μάικλ Γουίλσον και Μπάρμπαρα Μπροκόλι, ανακοίνωσαν σήμερα πως η κυκλοφορία του "No Time to Die", του 25ου φιλμ της σειράς ταινιων Τζέιμς Μποντ, θα καθυστερήσει ως τις 2 Απριλίου ώστε να μπορεί να ιδωθεί από  το κοινό παγκοσμίως σε αίθουσες. Καταλαβαίνουμε πως η καθυστέρηση είναι απογοητευτική για τους φανς, όμως προχωράμε πλέον με το νέο πλάνο για τον επόμενο χρόνο» ήταν η λιτή ανακοίνωση. 

Πολλοί ήλπιζαν τις προηγούμενες μέρες πως η ταινία θα αγνοούσε τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και θα κυκλοφορούσε κανονικά τον Νοέμβριο, με βάση τη διαδικτυακή παρουσία που είχε τις τελευταίες μέρες, πρώτα με την ανακοίνωση του podcast και κυρίως με την προχθεσινή κυκλοφορία του video clip της ταινίας με το τραγούδι της Μπίλι Άιλις. Τελικά η αλλαγή φαίνεται επιβεβλημένη, πρώτον γιατί τα περισσότερα σινεμά στον κόσμο παραμένουν κλειστά και δεύτερον γιατί είναι πολύ πιθανό να κλείσουν και όσα είναι ανοιχτά.

Οι γραφίστες της ταινίας έχουν ήδη πιάσει δουλειά για να ξαναλλάξουν όλο το προωθητικό υλικό, με την ελπίδα πως ο Απρίλιος του 2021 θα είναι η τελευταία στάση γι΄αυτό το τόσο ταλαιπωρημένο (δείτε κάτω από το τρέιλερ γιατί) project. 

Η αναβολή κυκλοφορίας του «No Time To Die» λόγω κορονοϊού σφράγισε την περιπετειώδη παραγωγή που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια υλικό για αρκετά άρθρα σχετικά με τις ατυχίες, αλλά και τις αστοχίες, που είχαν προκύψει μέχρι στιγμής. Διαβάστε παρακάτω μία σύντομη αναδρομή σε όσα είχαν προηγηθεί.

Αφού ξοδεύτηκε πολύς χρόνος για να πειστεί ο Ντάνιελ Κρεγκ να συμμετέχει στην ταινία, ο Ντάνι Μπόιλ ανέλαβε την «καυτή», όπως αποδείχθηκε, σκηνοθετική καρέκλα για να δώσει τελικά τη θέση του (μετά από δημιουργικές διαφωνίες) στον αμερικανό Κάρι Φουκουνάγκα ο οποίος θα οδηγούσε από την αρχή τη διαδρομή της νέας ταινίας, ξαναγράφοντας το σενάριό της. Όπως ήταν αναμενόμενο, ανακοινώθηκε και επίσημα η αλλαγή ημερομηνίας εξόδου της ταινίας, καθώς μετά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν με τη φυγή του Μπόιλ, το σχέδιο για έξοδο τον Νοέμβριο του 2019 ήταν ανέφικτο. Η ταινία ορίστηκε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 πάνω σε ένα σενάριο γραμμένο από τους συνεργάτες του franchise, Νιλ Πέρβις και Ρόμπερτ Γουέιντ.

Πάλι όμως υποσχέσεις και ημερομηνίες δεν κρατήθηκαν, καθώς προσλήφθηκε νέος σεναριογράφος, ο Σκοτ Μπερνς («The Bourne Ultimatum», «The Informant») για να επεξεργαστεί το σενάριο και να ξαναγράψει σκηνές, σε σημείο που σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα έχει το κύριο credit στο screenplay της ταινίας. Οι διορθώσεις θα πήγαιναν ακόμη πίσω την ταινία, καθώς το σενάριο του Αγ. Βαλεντίνου δεν ήταν ξανά εφικτό με την παραγωγή να ανακοινώνει πως η ταινία θα βγει στις 8 Απριλίου, λίγες μέρες μετά την απόφαση του «Fast and Furious 9», να αφήσει την ημερομηνία αυτή πηγαίνοντας στον Μάιο. Το σίριαλ του σεναρίου όμως δεν τελείωσε ακόμη. Ο Κρεγκ (που σύμφωνα με το συμβόλαιό του έχει λόγο σε ό,τι αφορά την ταινία) είχε βρει υπερβολικά χιουμοριστικό το σενάριο που δούλευε ο Μπόιλ, ενώ μετά έκρινε ως υπερβολικά σοβαρό αυτό του Μπερνς. Για το λόγο αυτό ζήτησε από την παραγωγή να προσλάβει τη Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ («Fleabag», «Killing Eve») με σκοπό να κάνει το τελικό ρετουσάρισμα του σεναρίου, κάτι που έγινε και τελικά φτάσαμε στις 25 Απριλίου όταν η παραγωγή ανακοίνωσε πανηγυρικά το ξεκίνημα των γυρισμάτων στην Τζαμάικα, επιβεβαιώνοντας και τη συμμετοχή του Ραμί Μάλεκ ως villain. 

Τι καινούριο προστέθηκε μετά; Ένας τραυματισμός. καθώς πριν το τέλος των γυρισμάτων στη Τζαμάικα, που θα έστελνε ηθοποιούς και συνεργάτες σε αγγλικό έδαφος (στα Pinewood Studios) για τη συνέχεια, ο Ντάνιελ Κρεγκ τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να διακοπούν τα γυρίσματα και φυσικά να αναβληθεί η άμεση μετάβαση σε άλλο location. Ο Κρεγκ γλίστρησε σε μια σκηνή και χτύπησε άσχημα στον αστράγαλο, με την παραγωγή να τον μεταφέρει στις ΗΠΑ για ακτινογραφίες και αγωγή μέχρι να είναι πάλι καλά. 

Ο Κρεγκ ήταν για πολύ καιρό αρνητικός στο να ξαναπαίξει το ρόλο του Μποντ και ένας από τους λόγους για τη στάση του είναι πως στο παρελθόν έχει υποστεί αρκετούς τραυματισμούς στα διαστήματα των γυρισμάτων. Συγκεκριμένα, είχε σπάσει 2 δόντια σε μια σκηνή του «Casino Royale», έκοψε ένα ακροδάκτυλο και έβγαλε τον ώμο του στο «Quantum of Solace», ενώ είχε και ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο το 2015, στα γυρίσματα του «Spectre». 

Στο «No Time to Die» ο Μποντ έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση (τουλάχιστον στην αρχή) και απολαμβάνει την ηρεμία της Τζαμάικα, όπως αναφέρει η επίσημη σύνοψη, με αποτέλεσμα ο κωδικός 007 να αλλάζει πρόσωπο και φύλο. Στην καινούργια περιπέτεια Μποντ η μυστική υπηρεσία MI6 αποδίδει το θρυλικό νούμερο 007 στη Λασάνα Λιντς και, αν οι φήμες είναι όντως αληθινές, φανταζόμαστε πως η πιο πολυσυζητημένη σκηνή της ταινίας ή έστω του τρέιλερ θα είναι η ατάκα «Κε Μποντ να σας συστήσω την 007». Η απρόσμενη ιδέα αυτής της αλλαγής είναι κάτι που ταιριάζει πάντως στους Κάρι Φουκουνάγκα («True Detective») και Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ («Fleabag»), τη δημιουργική ομάδα πίσω από τη σκηνοθεσία και το σενάριο αντίστοιχα.