Τρέιλερ: Ο «Καρυοθραύστης» ζωντανεύει φαντασμαγορικά με Κίρα Νάιτλι και Έλεν Μίρεν - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:23
5/9

Τρέιλερ: Ο «Καρυοθραύστης» ζωντανεύει φαντασμαγορικά με Κίρα Νάιτλι και Έλεν Μίρεν

Τον χειμώνα, το γνωστό παραμύθι του Χόφμαν γίνεται μία «ζωντανή» χριστουγεννιάτικη ιστορία. 

Από τον Πάνο Γκένα

Διασκευασμένο ως υπέροχο μπαλέτο με την αξέχαστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ο «Καρυοθραύστης» που γράφτηκε τον 19ο αιώνα από τον E.Τ.Α. Χόφμαν και με τίτλο «The Nutcracker and the Mouse King» είναι ένα από τα πιο αγαπητά παραμύθια παγκοσμίως. Εξαιρετικά επίκαιρο λόγω εποχής, στον «Καρυοθραύστη» τα παιχνίδια ενός κοριτσιού ζωντανεύουν την παραμονή των Χριστουγέννων, ανάμεσά τους και ο ευγενικός Καρυοθραύστης που καλείται να προστατέψει μία μικρή κούκλα από ένα στρατό εχθρικών ποντικιών.

Θυμίζοντας τη σουρεαλιστική απόδραση της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», η κινηματογραφική μεταφορά της Ντίσνεϊ εμπνέεται από το πρωτότυπο παραμύθι του Χόφμαν και παράλληλα χτίζει μία νέα μυθολογία. Η σεναριογράφος Άσλεϊ Πάουελ αφιέρωσε δύο ολόκληρα χρόνια για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ, τη σκηνοθεσία του οποίου ανέλαβε ο Λάσε Χάλστρομ («The Cider House Rules», «Chocolat»), με τον Τζο Τζόνστον («Captain America») να αναλαμβάνει συμπληρωματικά γυρίσματα. Στο βασικό καστ δεσπόζουν τα ονόματα της αγέρωχης, ατίθασης, οσκαρούχας «Βασίλισσας» Έλεν Μίρεν και της δύο φορές υποψήφιας για Όσκαρ Κίρα Νάιτλι («Το Παιχνίδι της Μίμησης», «Περηφάνια και Προκατάληψη»).

Η Έλεν Μίρεν, η αξιότιμη «dame» της βρετανικής σκηνής, θα υποδυθεί τη Μητέρα Τζίντζερ, ενώ η Νάιτλι ως Νεράιδα Ζαχαρένια θα βρεθεί στο πλευρό της μικρής Μακένζι Φόι («Interstellar») στο ρόλο της Κλάρα, ο αειθαλής Μόργκαν Φρίμαν είναι ο Θείος Drosselmeyer και η Μίστι Κόπλαντ είναι η βασική μπαλαρίνα στα χορευτικά κομμάτια της ταινίας.

Ο επίσημος τίτλος της ταινίας είναι «The Nutcracker and The Four Realms» και αυτή η καινούργια απόπειρα έρχεται να προστεθεί στις δύο που είχαν προηγηθεί, το 1993 (με τον Μακόλεϊ Κάλκιν) και το 2009 (με τους Ελ Φάνινγκ, Νέιθαν Λέιν), οι οποίες δεν υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένες καλλιτεχνικά κι εμπορικά. Οι περισσότεροι σινεφίλ θα θυμούνται με νοσταλγία την πολύχρωμη, ευρηματική απόδοση της «Σουίτας του Καρυοθραύστη» στη «Φαντασία» του 1940.

Η ταινία θα κυκλοφορήσεις στις αίθουσες 1 Νοεμβρίου από τη Feelgood.