Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης ψήφισαν αναμενόμενα τον «Ιρλανδό» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:25
5/12

Οι κριτικοί της Νέας Υόρκης ψήφισαν αναμενόμενα τον «Ιρλανδό»

Η μία πλευρά των ΗΠΑ τίμησε με την ψήφο της στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε και θα την βραβεύσει στην πόλη που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ήταν αναμενόμενο πως έπαιζε «εντός έδρας» στη Νέα Υόρκη, την πόλη που έκανε την παγκόσμια πρώτη του ο «Ιρλανδός» και έχει «επισκεφθεί» ο σκηνοθέτης δεκάδες φορές στις ταινίες του. Η τελευταία ταινία του λοιπόν ψηφίστηκε ως η καλύτερη της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, ενώ για την ίδια ταινία βραβεύτηκε ο Τζο Πέσι για Β΄ Ανδρικό Ρόλο. 

Σε αντίθεση με το National Board of Review, ο Ταραντίνο έχασε τη σκηνοθεσία από τους αδερφούς Σάφντι και το «Uncut Gems»  ενώ στις ερμηνείες των πρώτων ρόλων επικράτησαν ο Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και Δόξα» και η Λουπίτα Νιόνγκο για το «Us» κάνοντας ακόμη πιο θολή την πρόβλεψη για το τί μπορεί να γίνει στα Όσκαρ, ειδικά στον ανδρικό ρόλο καθώς η όποια δύναμη του «Joker» φαίνεται να έχει ξεφουσκώσει νωρίς συμπαρασύροντας και τον Χοακίν Φίνιξ που μέχρι και πριν ένα μήνα έμοιαζε με το αδιαφιλονίκητο φαβορί. 

Το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» πήρε το καλύτερο σενάριο, τα «Παράσιτα» την καλύτερη μη αγγλόφωνη ταινία, ενώ στα ντοκιμαντέρ θριάμβευσε το «Honeyland» από τη Β. Μακεδονία, δυο ταινίες που είδατε πρώτοι στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νϋχτες Πρεμιέρας. 

Αναλυτικά οι νικητές: 

Καλύτερη Ταινία: Ο Ιρλανδός
Σκηνοθεσία: Μπένι και Τζος Σάφντι, Uncut Gems
Καλύτερη Πρώτη Ταινία: Atalntics, Μάτι Ντιοπ
Α' Αντρικός: Αντόνιο Μπαντέρας, Πόνος και Δόξα

Α' Γυναικείος: Λουπίτα Νιόνγκο, Us
Β' Αντρικός: Τζο Πέσι, Ο Ιρλανδός
Β' Γυναικείος: Λόρα Ντερν, «Little Women» και «Ιστορία Γάμου»
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:  Honeyland
Καλύτερο Σενάριο: Κουέντιν Ταραντίνο, Κάποτε στο Χόλιγουντ
Καλύτερη Φωτογραφία: Το Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται 
Ξενόγλωσση ταινία:  Παράσιτα
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: I Lost my Body