Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θα είναι o πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:48
13/2

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο θα είναι o πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας

Από νικητής ...πρόεδρος ο ντελ Τόρο που πριν λίγους μήνες είδε την ταινία του «Shape of Water» να ξεκινά το μαγικό της ταξίδι από το φεστιβάλ της Βενετίας. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το φεστιβάλ της Βενετίας συνηθίζει να προσφέρει την καρέκλα του προέδρου της επιτροπής στον νικητή της προηγούμενης χρονιάς ή σε κάποιον που είχε κερδίσει παλιότερα και φέτος η σκέψη έγινε από πολύ νωρίς. Ο θριαμβευτής του περασμένου Σεπτεμβρίου, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ζει, από τότε που κέρδισε τον Χρυσο Λέοντα, το δικό του παραμύθι με συνεχείς βραβεύσεις που φαίνεται να φτάνουν ως τα Όσκαρ, οπότε το φεστιβάλ προσέχει για να έχει, ανακοινώνοντας από τον Φεβρουάριο την απόφασή του.

«Το να υπηρετήσω, ως πρόεδρος της επιτροπής, το Φεστιβάλ της Βενετίας, είναι μια μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για μένα, την οποία δέχομαι με απόλυτο σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Το φεστιβάλ της Βενετίας είναι ένα παράθυρο στο παγκόσμιο σινεμά και μια ευκαιρία γιορτής για τη δύναμή του.»

Ο καλλιτεχνικό διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπάρμπερα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον μεξικανό σκηνοθέτη λέγοντας πως «ενσαρκώνει τη γενναιοδωρία, την αγάπη για τις ταινίες του παρελθόντος και του μέλλοντος και το πάθος για ένα σινεμά που ξυπνά συναισθήματα και επηρεάζει τους θεατές. Η ζωηρή του φαντασία, η σπάνια ευαισθησία του και η εμπιστοσύνη του στη δύναμη των εικόνω, δημιούργησαν ένα φανταστικό σύμπαν όπου η αγάπη και ο φόβος μπορούν να συνυπάρχουν και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι βασικό κομμάτι. 

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωτοβρέθηκε στη Βενετία το 1997 με την ταινία του «Mimic». Η ταινία του «The Shape of Water» κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.