Ο Τζόρνταν Πιλ εκθειάζει την «Αόρατη Κλωστή» και τον Πολ Τόμας Άντερσον - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:39
14/2

Ο Τζόρνταν Πιλ εκθειάζει την «Αόρατη Κλωστή» και τον Πολ Τόμας Άντερσον

Ο σκηνοθέτης του «Τρέξε!» μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το φιλμ του Άντερσον, την ίδια στιγμή που αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την πρεμιέρα της ταινίας του, αυτή εξακολουθεί να παραμένει στην επικαιρότητα.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στην οσκαρική περίοδο πληθαίνουν οι δημόσιες συναντήσεις μεταξύ των καλύτερων σκηνοθετών της χρονιάς, από όπου προκύπτουν συνήθως ωραίες κουβέντες και εξομολογήσεις για την επιρροή που είχε τα φιλμ του ενός προς έναν άλλο. Κάτι τέτοιο προέκυψε και στο φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα όπου βρέθηκαν οι υποψήφιοι για Όσκαρ σκηνοθέτες της χρονιάς, με τον Τζόρνταν Πιλ του «Τρέξε!» να κλέβει την παράσταση, λέγοντας πως από όλες τις ταινίες που είδε φέτος, αγάπησε περισσότερο την «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον, που επίσης βρίσκονταν στο πάνελ. Ειδικότερα, μίλησε για την σκηνή του πρωτοχρονιάτικου πάρτι που του έμεινε αξέχαστη.

«Το συναίσθημα, η ψυχολογία και η οπτική ομορφιά εκείνης της στιγμής συνδυάζονται τόσο αρμονικά, με έναν τρόπο που σχηματίζουν μια αγνή κινηματογραφική στιγμή που είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψεις. Δε γίνεται να το κάνεις αυτό, σκεπτόμενος έναν τέτοιο χαρακτήρα που ψάχνει τη γυναίκα που αγαπά και καταλαβαίνει πως υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα στη σχέση τους και μάλλον δε θα διορθωθεί ποτέ. Είναι υπέροχη η υπέροχη στιγμή που ψάχνει απεγνωσμένα να τη βρει και ταυτόχρονα συνειδητοποιεί πως πρέπει μάλλον να μείνει μακριά της.»

Συνεχίζοντας την κουβέντα για την «Αόρατη Κλωστή», ο Πιλ ανέφερε και την αμαρτία του: «Γνώρισα τον Πολ πριν από ένα μήνα περίπου και του είπα πόσο αγάπησα την ταινία του. Με ρώτησε που την είδα και του είπα σε DVD screener. Εκεί ένιωσα μια απογοήτευση στο πρόσωπό του και σκέφτηκα πως δε θα μου ξαναμιλήσει.» είπε γελώντας και θυμίζοντας την ευαισθησία του Άντερσον με την κινηματογραφική αίθουσα, καθώς κυκλοφορεί σχεδόν πάντα τις ταινίες του και σε format 70mm ώστε να παιχτούν με αυτό τον τρόπο σε όσες αίθουσες το υποστηρίζουν.

Ο Άντερσον πάντως μόνο κακά λόγια δεν είχε να πει για τον Πιλ: «Είδα την ταινία του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μας, σε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, το χειμώνα στο Λονδίνο, όπου πραγματικά χρειαζόμουν να πάω σε ένα σινεμά και να δω κάτι που θα μου έδινε έμπνευση. Κρύωνα και ένοιωθα πως το γύρισμα δεν πάει καλά και είδα την ταινία του γιατί μου άρεσαν ήδη πολλά πράγματα που είχε κάνει για την τηλεόραση, αλλά αυτό με ενέπνευσε πραγματικά και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω.»

Ο Τζόρνταν Πιλ έχει πετύχει κάτι πολύ δύσκολο για την εποχή μας, να κρατήσει δηλαδή την ταινία του επίκαιρη για σχεδόν ένα χρόνο, τη στιγμή που πανάκριβες ταινίες ξεχνιούνται μετά από ένα τρίμηνο περίπου. Συνεχίζοντας μάλιστα την σχέση της ταινίας με το κοινό, ο Πιλ και η Universal ανακοίνωσαν πως θα υπάρξουν δωρεάν προβολές της σε όλη τη χώρα στις 19 Φεβρουαρίου, την President's Day για τις ΗΠΑ, καθώς τα πολιτικοκοινωνικά μηνύματα του «Τρέξε!» είναι αρκετά. Παράλληλα, το φιλμ έχει εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες που δημιουργούν συνεχώς εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την ταινία, αρκετές εκ των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ, όπως και στο παρακάτω βίντεο.