Οι νέοι κανονισμοί των Όσκαρ που θα ισχύσουν για την τελετή της 2ας Μαρτίου 2025 - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:03
23/4

Οι νέοι κανονισμοί των Όσκαρ που θα ισχύσουν για την τελετή της 2ας Μαρτίου 2025

Η Ακαδημία δημοσίευσε την ετήσια αναπροσαρμογή κανόνων της για το τι χρειάζεται να κάνουν οι παραγωγές που θέλουν να νομιμοποιούνται για τα Όσκαρ του 2025. Δεν το έκανε ευκολότερο για τις μικρές, ανεξάρτητες παραγωγές.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια σύντομη ανάγνωση των νέων προσαρμογών της Ακαδημίας για το τι χρειάζεται να πληρούν παραγωγές που θέλουν να λογαριάζονται για βράβευση, δεν προδίδει ίσως κάποια θεαματική αλλαγή, πλην του ότι οι κανονισμοί γίνονται αρκετά δυσκολότεροι για παραγωγές περιορισμένου οικονομικού βεληνεκούς, που αν δεν καταφέρουν να βρουν διανομέα με άκρες, θα δυσκολευτούν πολύ να εκπληρώσουν τα κουτάκια.

Βασική αλλαγή λοιπόν είναι ότι μια ταινία για να νομιμοποιείται χρειάζεται, μεταξύ άλλων:

- Τουλάχιστον μια εβδομάδα προβολής σε αίθουσες του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης, του Bay Area στο Σαν Φρανσίσκο, του Σικάγο, του Μαϊάμι, της Ατλάντα και του (νεοεισερχόμενου) Ντάλας.
- Διευρυμένη προβολή επτά ημερών σε 10 από τις πρώτες 50 βορειοαμερικανικές αγορές, όχι αργότερα από 45 μέρες από την αρχική τους προβολή.
- Κατατεθειμένα σχέδια εγγυημένης προβολής για τις ταινίες που θα έρθουν αργά στο 2024

...πράγματα δηλαδή που μια ταινία ειδικά χαμηλότατου προϋπολογισμού χωρίς μια Focus ή μια Α24 πίσω της, θα δυσκολευτεί πολύ να καταφέρει. Στις εκτός ΗΠΑ αγορές που «μετρούν» για να είναι νόμιμη μια παραγωγή, επιβάλλεται παρουσία στις κορυφαίες 15 διεθνείς αγορές, συν την εθνική αγορά της χώρας που υποβάλει την παραγωγή της.

Ούτε το Netflix θα ακούσει με μεγάλη χαρά τα νέα, αλλά αν ο Τεντ ο Σαράντος θέλει, τα Όσκαρ θα μπορέσουν.

Οι ημερομηνίες υποβολής παραμένουν οι ίδιες.

Προσαρμόζονται οι κανόνες των διαφημιστικών εκστρατειών, σε συνέχεια του μίνι σκανδάλου που είχε προκληθεί με το «To Leslie» πρόπερσι.

Μια επίσης σημαντική τροποποίηση είναι τα animation που υποβάλλονται για Καλύτερη Διεθνή Ταινία, μπορούν να υποβληθούν και για την κατηγορία του Animation, εάν οι «κανόνες εμπλοκής» έχουν τηρηθεί. Οι νέες ημερομηνίες υποβολής του Διεθνούς Όσκαρ είναι από την 1η Νοεμβρίου του 2023, έως την 30ή Σεπτεμβρίου του 2024. Επίσης στην Κατηγορία του Καλύτερου Score (που κάποτε λεγόταν Μουσικής, να τα λέμε, έχουμε και τους καημούς μας) μπορούν να βραβευθούν τρεις συμμετέχοντες στην σπάνια περίπτωση ισότιμης συνεισφοράς. Προλαβαίνει ο Τζον Γουίλιαμς να φτιάξει δύο ψευδώνυμα να προσπεράσει τον Γουόλτ Ντίσνεϊ σε υποψηφιότητες.

Τέλος, στην κατηγορία του Σεναρίου, η Ακαδημία ζητά πλέον τελική εκδοχή Σεναρίου, shooting script στα καθ' ημάς, ψύλλοι στ' αυτιά τους μπήκανε ίσως και λόγω της ιστορίας με «Τα Παιδιά του Χειμώνα», για την οποία κανείς δεν άκουσε κάτι τελευταία στην δημοσιότητα. 

Ο πλήρης κατάλογος αλλαγών βρίσκεται εδώ.