«Ο Δικός μου άλλος»: Σήμερα ο Παντελής Βούλγαρης συζητά για τον κινηματογράφο και την Ιστορία στα Public - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:49
17/4

«Ο Δικός μου άλλος»: Σήμερα ο Παντελής Βούλγαρης συζητά για τον κινηματογράφο και την Ιστορία στα Public

Ο Παντελής Βούλγαρης στο Public Café Συντάγματος, απόψε Τρίτη 17 Απριλίου στις 21:00.

Ο Παντελής Βούλγαρης – με αφορμή την κυκλοφορία της τελευταίας του ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» - θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος την Τρίτη 17 Απριλίου στις 21:00 στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Ο δικός μου Άλλος», όπου σπουδαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς παρουσιάζουν μια άλλη, ελάχιστα γνωστή, πλευρά του εαυτού τους.  Ο Παντελής Βούλγαρης θα συνομιλήσει με τον Μάκη Προβατά και τον Γιάννη Μπασκόζο για το ρόλο της ιστορίας στον κινηματογράφο αλλά και του κινηματογράφου στην κατανόηση της ιστορίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες σελίδες της Εθνικής Αντίστασης, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή. Ο Παντελής Βούλγαρης με την Ιωάννα Καρυστιάνη να υπογράφει το σενάριο, μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και μας γνωρίζουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος κρατούμενος Ναπολέων Σουκατζίδης, συνδικαλιστής, κομμουνιστής, πολύγλωσσος που εκτελεί χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ. Σε αντίποινα για την ενέδρα αντιστασιακών στον στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων, αποφασίζεται η μαζικότερη εκτέλεση κρατουμένων, του Σουκατζίδη και 199 συντρόφων του. Το xάραμα της Πρωτομαγιάς ο Φίσερ προτείνει στον διερμηνέα του να του χαρίσει τη ζωή, αρκεί εκείνος να διαλέξει τον διακοσιοστό μελλοθάνατο. Η ταινία είναι συνάμα Ιστορία και μυθοπλασία, ένα κινηματογραφικό “σημείωμα” μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι: Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης και Βασίλης Σύρρος.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης | Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής | Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης | Κοστούμια: Γιούλα Ζωϊοπούλου
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου | Sound Design: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης
Μουσική: The Boy | Τελική Μίξη: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου | Casting: Κωνσταντίνα Βούλγαρη | Casting Χανιά: Αρχόντισα Κοκοτσάκη

Η ταινία κυκλοφορεί 30 Μαρτίου σε DVD & συλλεκτική έκδοση BLU-RAY που περιλαμβάνει το CD με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας από τον ΤHE BOY.

Φωτογραφία άρθρου: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS