Spotlight στον Πάβελ Παβλικόφσκι: Αφιέρωμα των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας στον σημαντικό Πολωνό δημιουργό - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:01
19/9

Spotlight στον Πάβελ Παβλικόφσκι: Αφιέρωμα των 24ων Νυχτών Πρεμιέρας στον σημαντικό Πολωνό δημιουργό

Το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινά απόψε με την προβολή της νέας ταινίας του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Cold War», σηματοδοτώντας, εκτός των άλλων, κι ένα αφιέρωμα τριών ακόμα ταινιών από την περιπετειώδη διαδρομή του σκηνοθέτη.

Βλέποντας κάποιος την πορεία του Πάβελ Παβλικόφσκι την τελευταία 20ετία, πάντα μέσα από τις ταινίες του, αναρωτιέται αν πρόκειται για το ίδιο άτομο. Γεννημένος στην κομμουνιστική Πολωνία, αναθρεμμένος στην Αγγλία, «χαμένος» για λίγο στο Παρίσι και αποφασισμένος να ξαναβρεί τις ξεχασμένες εικόνες της παιδικής του ηλικίας επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, ο Παβλικόφσκι ενσωμάτωσε εμπειρίες πολλαπλών ζωών σε μια σειρά από τίτλους που δύσκολα ομαδοποιούνται με βάση τη μορφή και το περιεχόμενό τους.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '90 με μια σειρά συνεργασιών με το BBC που τον έφεραν να γυρίζει την Ευρώπη φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ που εμπνέονταν από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις της δεκαετίας, μεταφέρθηκε στη μυθοπλασία εκθέτοντας πρώτα το μεταναστευτικό θέμα, πριν αυτό γίνει πρωτοσέλιδο παντού, στο «Το Τελευταίο Καταφύγιο», ενώ λίγα χρόνια μετά μας γνώρισε την Έμιλι Μπλαντ σε μια έξοχη φορμαλιστική σπουδή της ζωής στην ηπειρωτική Αγγλία, το «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου».

Η επιστροφή του στην Πολωνία του χάρισε βραβεύσεις και αναγνώριση, καθώς η «Ida» του έφτασε να κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ο φετινός του «Ψυχρός Πόλεμος» βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία του στις Κάννες. Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το πολύπλευρο αυτό έργο, μέσα από τις κορυφαίες του δημιουργίες. Τάσος Μελεμενίδης

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Ψυχρός Πόλεμος (2018)
Προβολή: 20/9/18, 22:00, Ιντεάλ

Η φλογερή σχέση ενός μαέστρου και μιας ελκυστικής τραγουδίστριας γεννιέται μέσα από τις στάχτες της μεταπολεμικής Πολωνίας, για να δοκιμάσει τις αντοχές της περιπλανώμενη στην ψυχροπολεμική Ευρώπη. Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός της «Ida» υπογράφει ένα ποιητικό, αισθητικά πανέμορφο και αδιαπραγμάτευτα ρομαντικό οδοιπορικό στα χαρακώματα του έρωτα, το οποίο τιμήθηκε επάξια με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Καννών. Παρουσία του σκηνοθέτη

Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου (2004)
Προβολή: 21/9/18, 18:00, Δαναός 1

Οι νεαρές Μόνα και Τάμσιν μοιάζουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Κάτω από το σπάνιο φως μιας ειδυλλιακής αγγλικής εξοχής,  οι δυό τους ανακαλυπτουν την φιλία και καθώς σαγηνεύονται σχεδόν ανεξήγητα η μία από την άλλη, παρασύρονται ολοκληρωτικά στην αιθέρια αίσθηση μιας εφήμερης ευτυχίας. Βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας το 2005 για ένα καλοκαιρινό ρομάντσο αφιερωμένο στα υπέροχα πράγματα που κρατούν μόνο λίγο. 

Το Τελευταίο Καταφύγιο (2000)
Προβολή: 26/9/18, 18:00, Άστορ

Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μια γυναίκα από τη Ρωσία ταξιδεύει με τον ανήλικο γιο της στην Αγγλία, μόνο για να καταλήξει εγκλωβισμένη σε μια παραθαλάσσια πόληφάντασμα. Χρόνια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, ο Παβλικόφσκι προφητεύει, με εξαιρετικά δείγματα νατουραλιστικού σινεμά, τα αόρατα τείχη που ύψωσε η σημερινή Ευρώπη στις ελπίδες όσων ψάχνουν απεγνωσμένα μια σανίδα σωτηρίας.

Ida (2013)
Προβολή:
30/9/18, 20:00, Ιντεάλ

Η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2013, βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, υπήρξε το αποτέλεσμα της επανασύνδεσης του σκηνοθέτη με την πατρίδα και το παρελθόν του, ένα λιτό και ενοχικό κομψοτέχνημα πάνω στο υπαρξιακό κενό των κατοίκων μιας χώρας σε μόνιμη αναζήτηση της θέσης της στην Ιστορία.