Ποιο «Donnie Darko»; Ο Ρίτσαρντ Κέλι θέλει να επιστρέψει στο σύμπαν του «Southland Tales» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
17:44
7/4

Ποιο «Donnie Darko»; Ο Ρίτσαρντ Κέλι θέλει να επιστρέψει στο σύμπαν του «Southland Tales»

Μια από τις πιο χτυπημένες (από την κριτική) ταινίες του 21ου αιώνα επαναξιολογείται πλέον και ο σκηνοθέτης της υπόσχεται prequel κατά τη διάρκεια μιας απολαυστικής διαδικτυακής προβολής της που οργάνωσε το MUBI.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο του «Donnie Darko», ο Ρίτσαρντ Κέλι βρέθηκε με τη στάμπα του παιδιού-θαύματος πια στις Κάννες για να παρουσιάσει το καινούργιο του φιλμ, ένα (κοντινά) μελλοντολογικό αίνιγμα που παρέπεμπε σε παλιότερα νουάρ που διαδραματίζονταν στο Λος Άντζελες. Υπέρ του δέοντος φιλόδοξο, πολυσημικό και πιθανότατα ανέτοιμο ειδικά στο κομμάτι του post production για να είναι στην ώρα του στο φεστιβάλ, το «Southland Tales» γιουχαΐστηκε όσο λίγα φιλμ στην ιστορία του αυστηρού φεστιβάλ, ενώ έναν χρόνο αργότερα με νέες επεμβάσεις δε μπόρεσε να πείσει το αμερικανικό κοινό, κουβαλώντας ακόμη το στίγμα όσων ακούστηκαν στις Κάννες.

Ο Κέλι έκανε άλλη μια μεγάλου μήκους ταινία έκτοτε, το «The Box», και μέσα στη δεκαετία που μόλις τέλειωσε μίλησε πολλές φορές για το «Southland Tales», μπορεί και περισσότερες σε σχέση με το «Donnie Darko», καθώς η ταινία του είχε τον χαρακτήρα του ανολοκλήρωτου τουλάχιστον για τον ίδιο. Με τα χρόνια απέκτησε τους οπαδούς που χρειάζονταν, κάτι αναμενόμενο στη μεταμοντέρνα εποχή που διανύουμε, και πλέον ο Κέλι μπορεί να ονειρεύεται νέα πράγματα. Το είπε και προχθές κατά τη διάρκεια ενός απολαυστικού (σχεδόν) παγκόσμιου viewing party που διοργάνωσε το MUBI, με προβολή της ταινίας και live tweeting από τον Κέλι.

Στην παρέα που μαζεύτηκε βρέθηκαν κριτικοί που υποστήριξαν επώνυμα την ταινία, δείχνοντας πως έστω και αργοπορημένα αυτή αποτινάσσει από πάνω της τη στάμπα του «μηδενικού» που έριξαν πολλοί το 2006. Με το ξεκίνημα της προβολής ο Κέλι άρχισε να «πυροβολεί» με νέα: Θεωρεί την ταινία μια saga 6 κεφαλαίων και η ταινία κάλυψε τα 3 τελευταία. Ο ίδιος έχει γράψει κόμικς που συμπληρώνει τα 3 πρώτα και ιδανικά θα ήθελε να γυρίσει ένα prequel που θα είναι συνδυασμός animation και live action. Με μια ομάδα συνεργατών βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της 4Κ αποκατάστασης της ταινίας (και της κόπιας των Καννών και του theatrical) με αυτή των Καννών να θέλει να την κυκλοφορήσει έτσι «για τις επόμενες γενιές». 

Δείτε παρακάτω μια διαλογή από τα tweets του Κέλι:

 

Για όσους θέλουν να δουν περισσότερα Tweets από τον ίδιο και σπαρταριστά memes από fans της ταινίας, το hashtag #SouthlandNow έχει διατηρήσει όσα γράφτηκαν το βράδυ της Κυριακής.