«Σύντομα θα επιστρέψουμε στη δουλειά»: Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ μιλά για μέλλον της παραγωγής - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:05
25/5

«Σύντομα θα επιστρέψουμε στη δουλειά»: Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ μιλά για μέλλον της παραγωγής

Ως επικεφαλής της επιτροπής του Σωματείου Σκηνοθετών για την επιστροφή στην παραγωγή, ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε για την εμπειρία που αποκόμισε από το «Contagion» και τις προβλέψεις του για μια σταδιακή και ασφαλή επιστροφή στα γυρίσματα.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Για το «Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ έχουμε γράψει αρκετές φορές το τελευταίο τρίμηνο, όχι μόνο εμείς δηλαδή αλλά όλος ο πλανήτης. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης μαζί με τον σεναριογράφο Σκοτ Μπερνς μίλησαν με πολλούς επιδημιολόγους όταν προετοίμαζαν την ταινία που τότε είχε το label φαντασίας δίπλα της, τη στιγμή που σήμερα φέρνει πιο πολύ προς το ντοκιμαντέρ. 

Ίσως η εμπειρία του από αυτή την ταινία αλλά και η φήμη του ως πρακτικού και παραγωγικού σκηνοθέτη μέτρησε στην απόφαση του Σωματείου Σκηνοθετών των ΗΠΑ να τον χρήσει επικεφαλής επιτροπής που μιλά αυτό τον καιρό με στούντιο και εταιρίες παραγωγής για τον τρόπο επανέναρξης των γυρισμάτων. Και με αυτή την ιδιότητα μίλησε για το άμεσο μέλλον: «Τα καλά νέα είναι πως θα υπάρξει σίγουρα τρόπος ώστε και να επανέλθουμε όλοι στη δουλειά αλλά και να είμαστε ασφαλείς. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια σειρά από πολύ λεπτομερείς συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα σωματεία για το πώς θα προχωρήσουμε και είμαι πολύ αισιόδοξος πως όλα τα θέματα θα λυθούν και θα επιστρέψουμε ασφαλείς. Το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους είναι πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργηθεί μια σειρά οδηγιών και πρωτοκόλλων. Δεν κάτι τόσο δύσκολο όσο ίσως ακούγεται. Όταν μιλάς με επιδημιολόγους, είναι πολύ ξεκάθαρο το τί πρέπει να κάνεις».

«Η γενική απορία πάντως για το μέλλον παραμένει η ίδια, μπορούμε να επιστρέψουμε σε ποσότητα παραγωγής στην περίοδο πριν τον COVID, δηλαδή περίπου 250 τηλεοπτικές σειρές, 50 ταινίες και 50 διάφορα shows; Πόσος καιρός πρέπει να περάσει ώστε να φτάσουμε αυτά τα νούμερα; Αυτό δουλεύουμε αυτόν τον καιρό και επιστρέφοντας σταδιακά στη δουλειά, μπορεί να συμβεί. 

Ο Σόντερμπεργκ φυσικά ρωτήθηκε (ξανά!) για το «Contagion», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως με όποιον ειδικό και αν μίλησαν τότε, όλοι συμφωνούσαν πως η επόμενη επιδημία θα ξεκινούσε από τις υπαίθριες αγορές της Ασίας και πιθανότατα θα είχε σχέση με τις νυχτερίδες, οπότε για τον ίδιο όλο αυτό που συνέβη δεν αποτέλεσε έκπληξη.