Το Φεστιβάλ των Καννών προγραμματίζει τριήμερο γκαλά στο τέλος Οκτωβρίου - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
8:44
29/9

Το Φεστιβάλ των Καννών προγραμματίζει τριήμερο γκαλά στο τέλος Οκτωβρίου

Από τις 27 έως τις 29 του επόμενου μήνα, ένα «Special Cannes» γεγονός θα λάβει χώρα στη νότια Γαλλία, όπου θα φιλοξενηθούν τέσσερεις ταινίες της επίσημης επιλογής, το πρόγραμμα των μικρού μήκους και οι σχολικές ταινίες του Cinéfondation.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Είναι μια παγκοσμίως δύσκολη χρονιά, που δοκιμάζει ανθρώπους, οργανισμούς, λειτουργίες κι εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ των Καννών, στα κινηματογραφικά μας πράγματα, ήταν ο σηματοδότης ότι το 2020 δεν θα ήταν προβλέψιμο. Τώρα, με μια (πολύ σχετική) κανονικότητα να αποκαθίσταται βαθμιαία, οπωσδήποτε ένα φως στην άκρη του διαδρόμου κι έναν τρόπο λειτουργίας, που και οι Νύχτες μας αποδεικνύουν πόσο εφικτός είναι, το περίφημο φεστιβάλ προγραμματίζει ένα γκαλά για το τέλος του επόμενου μήνα. Τρεις μέρες, έτσι, για ένα άρωμα Καννών, μια δήλωση ότι είμαστε ακόμα εδώ.

«Η συλλογή τεσσάρων ταινιών της επίσημης επιλογής, το πρόγραμμα των μικρού μήκους ταινιών, ο σχολικός διαγωνισμός, τα δείπνα, οι συναντήσεις, όλα τους είναι η επιτομή της ευτυχίας μας που θα ξαναβρεθούμε στις Κάννες τον Οκτώβριο», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό. «Οι ταινίες της επίσημής μας επιλογής παίζονται σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα σπουδαίο σημάδι να κάνουν μία στάση και στις Κάννες, προτούν στρέψουμε την προσοχή μας στην επόμενη σεζόν». Να θυμήσουμε πως στο Διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους συμμετέχει το «Motorway65» της Εύης Καλογηροπούλου (περισσότερα εδώ).

Οι ταινίες της επίσημης επιλογής θα είναι το «Un Triomphe» του Εμανουέλ Κορκόν, το «Les Deux Alfred» του Μπρούνο Πονταλίντ, το «Asa Ga Guru» της «μόνιμης» των Καννών Ναόμι Καουάσε, καθώς και το ντεμπούτο της Γεωργιανής Ντία Κουλουμπεγκασβίλι, «Beginning».

Με δηλώσεις τους ο Πιερ Λεσκίρ, πρόεδρος του φεστιβάλ, αλλά και ο Δήμαρχος των Καννών, Νταβίντ Λινάρ, εξέφρασαν τη χαρά τους για το γεγονός, με τον τελευταίο να δηλώνει και την συμβολική διάσταση του γκαλά, για «τον αγώνα που κάνουμε τόσο για την οικονομική πλευρά του γεγονότος, όσο και για τον πολιτισμικό αντίκτυπο στην πόλη μας».

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Παλέ, από τις 27 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Μια ειδική επιτροπή θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα των μικρού μήκους και του Cinéfondation. Επίσης να σημειωθεί ότι το φεστιβάλ επιβεβαίωσε τις ημερομηνίες, με το καλό πάντα, της επόμενης διοργάνωσης: 11 με 22 Μαΐου.