Νέα συνεργασία Στίβεν Σπίλμπεργκ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:19
18/5

Νέα συνεργασία Στίβεν Σπίλμπεργκ και Λεονάρντο Ντι Κάπριο!

Σπίλμπεργκ και Ντι Κάπριο φημολογείται πως ετοιμάζουν νέο πρότζεκτ, δεκαέξι χρόνια μετά το «Πιάσε Με Αν Μπορείς».

Από τον Πάνο Γκένα

Το 2002 αποτέλεσε τη χρονιά που ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ανέκαμψε μετά τη χλιαρή υποδοχή της «Παραλίας», συμμετέχοντας σε δυο ταινίες δυο σπουδαίων δημιουργών. Η πρώτη ήταν «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» του Μάρτιν Σκορσέζε, αφετηρία μιας εξαιρετικής συνεργασίας, και η δεύτερη ήταν το «Πιάσε Με Αν Μπορείς» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, μία σινεφιλική, ρετρό ιστορία «κινηματογραφικής» απάτης που λειτουργούσε εντυπωσιακά απέναντι στο δυσοίωνο «Minority Report», το οποίο είχε κυκλοφορήσει επίσης την ίδια χρονιά.

Δεκαέξι χρόνια και ένα Όσκαρ μετά, ο Ντι Κάπριο φαίνεται πως θα ξανασυναντήσει τον (ακούραστο) Σπίλμπεργκ για την κινηματογραφική διασκευή του «Grant» του Ρον Τσέρνοου, βιογραφία του 18ου Προέδρου των Η.Π.Α. και στρατηγού των Βορείων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Το βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Τσέρνοου, κυκλοφόρησε το 2017, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και βρέθηκε στη λίστα με τα πιο ευπώλητα του The New York Times. Ο ίδιος συγγραφέας έχει γράψει δυο βιβλία για τους Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών, το «Washington: A Life» (2010) και το «Alexander Hamilton» (2004), βιβλίο που ενέπνευσε και το υπερεπιτυχημένο μιούζικαλ του Λιν Μανουέλ Μιράντα.

Παράλληλα ο Σπίλμπεργκ έχει αποδείξει πως τα ιστορικά θέματα είναι ένα προσφιλές του είδος, είτε υπηρετούν μεγάλο θέαμα («Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»), είτε είναι πιο λιτά και εσωστρεφή («Λίνκολν»), ενώ ο Ντι Κάπριο μετά την οσκαρική του βράβευση για την «Επιστροφή» βρίσκεται σε μία δυνατή παραγωγικά περίοδο (γυρίσματα με τον Ταραντίνο, η παραγωγή του οικολογικού ντοκιμαντέρ «Before the Flood»).

Η βιογραφία του Οδυσσέα Γκραντ χωρά ένα τεράστιο εύρος γεγονότων. Τον Αμερικανικό Εμφύλιο και την Προεδρία των Η.Π.Α., τον εθισμό του στο αλκοόλ, οικονομικά σκάνδαλα, το ενδιαφέρον του για τον πολιτισμό, την καταπιεστική συμπεριφορά του απέναντι στους Νοτίους, ψυχικές διαταραχές και τον τραγικό του θάνατο από καρκίνο. Αναμφίβολλα ένα συναρπαστικό πρότζεκτ για το δημιουργικό ντουέτο, το «Grant» πρέπει να χωρέσει στο βαρυφορτωμένο πρόγραμμα τόσο του Σπίλμπεργκ («Ιντιάνα Τζόουνς 5», «West Side Story»), αλλά και του Ντι Κάπριο («Once Upon a Time in Hollywood», ατιτλοφόρητη βιογραφία Ντα Βίντσι).

Να θυμίσουμε πως ο Οδυσσέας Γκραντ είχε «εμφανιστεί» στο «Λίνκολν» του Σπίλμπεργκ, όπου τον υποδυόταν ο Τζάρεντ Χάρις.