Ο Σπάικ Λι επικροτεί την αναβολή του φετινού φεστιβάλ Καννών - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:14
20/3

Ο Σπάικ Λι επικροτεί την αναβολή του φετινού φεστιβάλ Καννών

Επρόκειτο να είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος κριτικής επιτροής του φεσιτβάλ: «Ο κόσμος έχει αλλάξει και αλλάζει κάθε μέρα».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

«Συμφωνώ 100% με τον Τιερί Φρεμό και την απόφασή του», δηλώνει ο λογικότατα θορυβημένος (και εορτάζων σήμερα) Σπάικ Λι. «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και παραφράζω έχει δηλώσει πάμπολλες φορές πως 'είμαστε σε πόλεμο'. Όσα αγαπάμε, οι ταινίες, η τηλεόραση, τα αθλητικά γεγονότα, όλα έρχονται πλέον δεύτερα και συμφωνώ απολύτως με αυτό».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός θα ήταν φέτος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. «Ας μην ξεχνάμε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ κι εγώ θα είμαι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος κριτικής επιτροπής», δηλώνει μη αποφεύγοντας βέβαια την ευθύνη όταν με το καλό προκύψει η επόμενη έκδοση της διοργάνωσης. «Δεν μπορώ να υποκριθώ [όμως] ότι ξέρω τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Όλοι μας πρέπει να προσευχηθούμε, να προσευχηθούμε γονατιστοί, να βγούμε από αυτό, να βρεθεί εμβόλιο, να ξανασταθούμε στα πόδια μας σωματικά, συναισθηματικά, οικονομικά. Δεν υπάρχει τίποτα αστείο εδώ. Δεν είναι ταινία. Άνθρωποι πεθαίνουν.»

Με ασυνήθιστη σεμνότητα για τον τρόπο του, ο Σπάικ Λι, που παραμένει βέβαια σε καραντίνα με την οικογένειά του όπως όλοι οι νοήμονες εξ ημών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρόεδρο Τραμπ και την (σ.σ. ανήθικη) συνήθεια του τελευταίου να αναφέρεται δημόσια στον «κινέζικο ιό». «Πρέπει να σταματήσει να το λέει, τον παρακαλώ. Διαβάλλει του Ασιάτες Αμερικανούς αυτής της χώρας και τους θέτει σε κίνδυνο. Πρέπει να βρεθεί κάποιος στο περιβάλλον του να του πει πως δεν πρέπει να το λέει, δεν βοηθά σε τίποτα».

Περισσότερα για την αναβολή του φεστιβάλ των Καννών εδώ.