Ο Σπάικ Λι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των φετινών Καννών! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:42
14/1

Ο Σπάικ Λι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των φετινών Καννών!

Ιστορία γράφεται στην φετινή έκδοση του Φεστιβάλ, ενώ ο τρομερός Σπάικ δηλώνει «Περήφανος να είμαι ο πρώτος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Κι εγένετο μαύρο φως! Με μια ανακοίνωση που έγινε πριν λίγες ώρες, το ιστορικό φεστιβάλ ανακοίνωσε το όνομα του ανθρώπου που θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την «έκδοση 2020» των Καννών, διαδεχόμενος τον Αλεχάντρο Ινιάριτου του 2019.

«Για μένα οι Κάννες (εκτός από το σημαντικότερο φεστιβάλ του κόσμου - χωρίς να είμαι ασεβής σε κανένα) είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα μου. Άλλαξαν την τροχιά και το τί έγινα για το διεθνές σινεμά», δήλωσε ο Σπάικ. «Ξεκίνησα εδώ το 1986 κερδίζοντας με το «Από Κάποιον θα το Βρει» το Βραβείο Νεότητας στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Μετά ήρθα με το «Κάνε το Σωστό», που δεν έχω τον χρόνο και τον χώρο να περιγράψω την κινηματογραφική έκρηξη που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά», συνέχισε (σταθερά σεμνά) ο δημιουργός.

Επτά ταινίες του σκηνοθέτη έχουν πρωτοπαρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Καννών μέχρι και την περσινή «Παρείσφρηση» που κέρδισε και το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο - κι έφτασε βέβαια και στην συνέχεια μέχρι τα Όσκαρ κερδίζοντας το βραβείο Σεναρίου. «Κλείνοντας», ολοκλήρωσε ο δικός μας Σπάικ, «είμαι περήφανος να είμαι ο πρώτος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ».

Από την πλευρά του το ίδιο το Φεστιβάλ δήλωσε πως «Στα 62 του ο Λι, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, μοντέρ και παραγωγός επίσης, έχει παραδώσει αναρίθμητες ταινίες που έγιναν αντικείμενα λατρείας αλλά και ξεκίνησαν συζητήσεις μέσα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι. [...] Η ματιά του είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Οι Κάννες είναι η ιδιαίτερη πατρίδα εκείνων που αφυπνίζουν συνειδήσεις και αμφισβητούν στάσεις και έτοιμες ιδέες».

Οπωσδήποτε οι εκκεντρικότητες του Σπάικ θα δώσουν χρώμα στα φετινά τεκταινόμενα, το κινηματογραφικό πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου.

To 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών θα πραγματοποιηθεί 12 - 23 Μαΐου 2020.