«Καυτό Μυστικό»: Ποιο είναι το χαμένο σενάριο του Κιούμπρικ που ανακαλύφθηκε τώρα; - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:20
9/11

«Καυτό Μυστικό»: Ποιο είναι το χαμένο σενάριο του Κιούμπρικ που ανακαλύφθηκε τώρα;

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, ο Κιούμπρικ έστειλε ένα ολοκληρωμένο σενάριο στην MGM, διασκευάζοντας με τον τρόπο του μια μικρή και τολμηρή ιστορία του Στέφαν Τσβάιχ.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Σε αναλογία με τον τίτλο του, το «Καυτό Μυστικό» ήταν γνωστό στους κύκλους των ερευνητών της ζωής και του έργου του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ως ένα πρότζεκτ που τον ενδιέφερε και το επεξεργάστηκε ως ένα σημείο, χωρίς όμως να φτάσει ποτέ σε ένα τελικό σενάριο, ούτε φυσικά να προχωρήσει σε ανάπτυξη παραγωγής. Η ενασχόλησή του με αυτό τοποθετείται στα χρόνια της δεκαετίας του 50, κοντά στο πολύ φιλόδοξο «Paths of Glory» με το οποίο τελικά και ασχολήθηκε. 

Πριν μερικούς μήνες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Μπάνγκορ της Ουαλίας, Νέιθαν Έιμπραμς, βρήκε για πρώτη φορά ολόκληρο σενάριο γραμμένο από τον ίδιο τον Κιούμπρικ, με τη σφραγίδα της MGM στην οποία και το έστειλε. Ο Έιμπραμς, που ασχολείται εδώ και χρόνια με τις μη ολοκληρωμένες δουλειές του σκηνοθέτη, ανέφερε πως το σενάριο έχει ημερομηνία σφραγίδας από το στούντιο την 24η Οκτωβρίου 1956, λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του «Killing».

Το «Καυτό Μυστικό», όπως είναι η ελληνική απόδοση του «Brennendes Geheimnis» που έγραψε ο Τσβάιχ το 1913 και κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2002 από τις εκδόσεις Ροές, έχει ως καυτό θέμα τη σύνδεση ενός νεαρού παιδιού με τις ερωτικές περιπέτειες της μητέρας του. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του βιβλίου:

«Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα θέρετρο στις αυστριακές Άλπεις. Ένα δωδεκάχρονο αγόρι βιώνει με οδυνηρό τρόπο τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, καθώς γίνεται μάρτυρας της ερωτικής περιπέτειας της μητέρας του με έναν νεαρό βαρόνο. Η εμπιστοσύνη του προς τους μεγάλους κλονίζεται. Γεμάτος μίσος, πικρία και αγανάκτηση προσπαθεί να ανακαλύψει ποιο είναι αυτό το Καυτό μυστικό που οι μεγάλοι κρύβουν επιμελώς, και που δεν είναι άλλο από το μυστικό της σεξουαλικότητας. Η περιπέτειά του θα του ανοίξει τους ορίζοντες του κόσμου, θα του δείξει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής και θα τον κάνει τελικά να αποδεχτεί το "γλυκόπικρο φορτίο της αγάπης".»

Stills από την ταινία του Σιόντμακ το 1933

Το βιβλίο του Τσβάιχ έχει γυριστεί δυο φορές ακόμη στον κινηματογράφο. Η πρώτη ήταν το 1933 στη Γερμανία, σκηνοθετημένη από τον Ρόμπερτ Σιόντμακ (πριν κάνει το μεγάλο ταξίδι για το Χόλιγουντ), ένα φιλμ στο οποίο επιτέθηκε σφοδρά ο Γκέμπελς λόγω της θεματολογίας του και το απέσυρε σχετικά σύντομα. Η δεύτερη ήταν το 1988, μια αγγλογερμανική παραγωγή με τον Κλάους Μαρία Μπραντάουερ και τη Φέι Ντάναγουεϊ που σκηνοθέτησε ο Άντριου Μπίρκιν, ο οποίος (συμπτωματικά;) θήτευσε ως βοηθός του Κιούμπρικ στη δεκαετία του 60. 

Σύμφωνα με τον Έιμπραμς, το σενάριο του Κιούμπρικ μεταφέρει τη δράση στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 50, αλλάζοντας ονόματα και τοποθεσίες. Είναι ολοκληρωμένο, γύρω στις 100 σελίδες, και το περιγράφει ως μια «αντιστροφή της Λολίτα», καθώς εδώ ένας άνδρας γίνεται φίλος με ένα παιδί για να έρθει κοντά στη μητέρα του, ενώ στο βιβλίο του Ναμπόκοφ ο άνδρας γίνεται φίλος με τη μητέρα για να έρθει κοντά στην κόρη της. Η MGM φαίνεται να μην προχώρησε την ταινία, φοβούμενη το θέμα της μοιχείας, αλλά και την εμπλοκή ενός ανήλικου παιδιού σε αυτή, κάτι που δείχνει πως έστω και σε ένα μικρό διάστημα 6 χρόνων (από το 1956  ως το 1962 που γυρίστηκε η Λολίτα) η αυστηρότητα του κώδικα παραγωγής είχε χαλαρώσει πολύ.

Ο Έιμπραμς ανέφερε πως το σενάριο γράφτηκε με τη βοήθεια του Κόλντερ Γουίλιγκχαμ, με τον οποίο ο Κιούμπρικ συνεργάστηκε αμέσως μετά στο «Paths of Glory», και είναι «έτοιμο προς χρήση» για όποιον επίδοξο σκηνοθέτη θα ήθελε να δουλέψει πάνω σε αυτό. 

Το Deadline σε σχετικό άρθρο αναφέρει ότι το σενάριο του «Burning Secret» θα βγει σε δημοπρασία  από τον Οίκο Bonhams της Νέας Υόρκης στις 20 Νοεμβρίου, με την αξία του να κυμαίνεται κοντά στα 20.000 δολάρια.