Ο σκηνοθέτης του «Τσερνόμπιλ» είναι ο επικρατέστερος για την τηλεοπτική μεταφορά του «Μάγου» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
9:33
29/5

Ο σκηνοθέτης του «Τσερνόμπιλ» είναι ο επικρατέστερος για την τηλεοπτική μεταφορά του «Μάγου»

Η Neal Street Productions, του Σαμ Μέντες και της Πίπα Χάρις, οδεύει προς Σπέτσες μετά το «1917» αναλαμβάνοντας την τηλεοπτική μεταφορά του «Μάγου» του Τζον Φόουλς.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μετά τον διετή αγώνα «1917» και το τεράστιο οικονομικό και καλλιτεχνικό του στοίχημα, το κουαρτέτο του Κόβεντ Γκάρντεν και της Neal Street Productions δεν έμοιαζε να σκέπτεται διακοπές, μέχρι που ο κορονοϊός κατά κάποιον τρόπο τις επέβαλε. Αυτό όμως δεν ακυρώνει τα σχέδια της εταιρίας του Σαμ Μέντες και της Πίπα Χάρις, που περιλαμβάνουν την τηλεοπτική μεταφορά του σπουδαίου βιβλίου του Τζον Φόουλς «Ο Μάγος». Το νέο για τη μεταφορά πρωτακούστηκε πριν μερικούς μήνες, το ακόμη νεότερο είναι πως μάλλον βρήκαν και σκηνοθέτη να το αναλάβει, τον Γιόχαν Ρενκ του πασίγνωστου, επίσης τηλεοπτικού, «Τσερνόμπιλ».

Το βιβλίο, εκδοθέν το 1965, έχει γνωρίσει μια κινηματογραφική μεταφορά, το ξεχασμένο «The Magus» του 1968, με τον Μάικλ Κέιν και τον Άντονι Κουίν (παίζει και η Άννα Καρίνα στην πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή της) - την οποία ο συγγραφέας μίσησε (παρότι έγραψε το σενάριο) και ήταν τεράστια εμπορική και κριτική αποτυχία. Επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της ΔΕΝ γυρίστηκε στην Ελλάδα αλλά την φιλικότερη ανέκαθεν στις παραγωγές Ισπανία. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το ίδιο και τώρα, είναι ανοησία.

Το βιβλίο ο Φόουλς το έγραψε αμέσως αφ' ότου διετέλεσε καθηγητής αγγλικών στις Σπέτσες (είναι το πρώτο του) και περιγράφει την ιστορία ενός...καθηγητή αγγλικών στο νησί του Σαρωνικού κι ενός αινιγματικού ερμητικού χαρακτήρα του νησιού που επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές των ανθρώπων γύρω του. Ο Μέντες ισχυρίζεται πως η πολυεπίπεδη και όχι λίγο διεστραμμένη υφή των αφηγήσεων που συστήνουν το βιβλίο, ταιριάζει ιδιαίτερα στην μυθιστορηματική, επεισοδιακή φύση μιας τηλεοπτικής μεταφοράς, προσθέτοντας με νόημα και υπόσχεση: «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μοντέρνων βιβλίων που μπορούμε πλέον να αφηγηθούμε καλύτερα, η κινηματογραφική συμπίεσή τους στο παρελθόν τους αφαιρούσε κάτι νευραλγικό».

Ο Ρενκ ανέβασε στη σελίδα του στο Instagram μια φωτογραφία από το εξώφυλλο του βιβλίου, ως teasing του επερχόμενου νέου το οποιο και επιβαίωσε λίγο μετά στο Vareity. Αδημονούμε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Something is brewing 🌚

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johan Renck (@johanrenck) στις 27 Μάι, 2020 στις 10:18 πμ PDT