Το κλασσικό πόστερ της «Μούμιας» του 1932 έτοιμο να σπάσει τα ρεκόρ! - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:22
15/10

Το κλασσικό πόστερ της «Μούμιας» του 1932 έτοιμο να σπάσει τα ρεκόρ!

Αν κάτι δίδαξε η πρώτη «Μούμια» του Καρλ Φρόυντ είναι πως....επανέρχεται. Κι αυτή τη φορά, στην επικείμενη δημοπράτησή της, είναι έτοιμη να γίνει το ακριβότερο πόστερ όλων των εποχών.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ένας από τους μεγαλύτερους διευθυντές φωτογραφίας, ο Καρλ Φρόυντ ανήκει στην μεγάλη των ταλέντων σχολή που κόσμησε (αλλά και εν πολλοίς οικοδόμησε) το προπολεμικό Χόλιγουντ προερχόμενη από τα άριστα καταρτισμένα και ένδοξα γερμανικά στούντιο του μεσοπολέμου. Σκηνοθέτησε ελάχιστα, όμως η σφραγίδα του παραμένει αναλλοίωτη με το χολιγουντιανό του ντεμπούτο για την Universal, την θρυλική «Μούμια» του 1932, της ταινίας που διαδέχθηκε τον «Δράκουλα» της προηγούμενης χρονιάς και του οποίου την ιστορία δανείστηκε μεταφέροντας το γεωγραφικό φόντο στην (χολιγουντιανή) Μεσόγειο.

Η άτυπη κόντρα των δύο ταινιών συνεχίζεται μέχρι σήμερα στα...κινηματογραφικά τους πόστερ. Το 1997 η λιθογραφία με τον μουμιοποιημένο Μπορίς Καρλόφ έπιασε πάνω πό 450.000 δολλάρια στον οίκο Sotheby's. To ρεκόρ έσπασε πριν από τέσσερα χρόνια με μια θρυλική ταινία του Τοντ Μπράουνινγκ (το χαμένο «London After Midnight») και στη συνέχεια το ρεκόρ πήγε στον «Δράκουλα», πάλι του Μπράουνινγκ, που έφτασε κάτι παραπάνω από τα 525 χιλιάρικα σε περσινή δημοπράτηση.

Το πρωτότυπο πόστερ της «Μούμιας», θεωρούμενο ως ένα από τα τρία τελευταία που υπάρχουν πια (ένα είναι στην κατοχή του Χάμετ των Metallica!), αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ρεκόρ του «Δράκουλα», ενδέχεται να κυμανθεί βορείως του εκατομμυρίου, λένε οι εκτιμήσεις, αποτελεί δημιουργία του Κάρολι Γκρος, του τότε διαφημιστικού διευθυντή της Universal και θεωρείται η κορωνίδα της καλλιτεχνίας του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το κλασσικό πόστερ της «Μούμιας» του 1932 έτοιμο να σπάσει τα ρεκόρ!
  • Το κλασσικό πόστερ της «Μούμιας» του 1932 έτοιμο να σπάσει τα ρεκόρ!