Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι «Ida» στη μικρή οθόνη - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:59
20/4

Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι «Ida» στη μικρή οθόνη

Το βραβευμένο (μεταξύ άλλων) με Όσκαρ «Ida» του Παβλικόφσκι προβάλλεται απόψε Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και ώρα 23:50 στην ΕΡΤ2.

Η Άννα, μία δόκιμη καλόγρια στην Πολωνία του '60 ξεκινά ένα ταξίδι πίσω στην προσωπική της ιστορία μαζί με την θεία της, σε μια προσπάθεια να μάθουν τι απέγιναν οι Εβραίοι γονείς της κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το τραυματικό και ένοχο παρελθόν της Πολωνίας στο φόντο ενός συγκινητικού ταξιδιού αναζήτησης, που επικοινωνεί τον πόνο και την απώλεια μέσα από δύο εκπληκτικά χαραγμένους χαρακτήρες και συγκλονιστικά όμορφες εικόνες.

Στο Χόλιγουντ, μια ιδέα τύπου «καθολική καλόγρια ξεκινά οδικό ταξίδι με την απελευθερωμένων ηθών θεία της» θα μεταφραζόταν πιθανότατα σε γκροτέσκο μπαλαφάρα. Στα χέρια του Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι («Το Καλοκαίρι του Έρωτά μας») μετουσιώνεται σε μια συγκινητική μέσα στην αυστηρότητά της, σύνθετη μέσα στην εκπληκτική οικονομία του λόγου της, καθηλωτικής εικαστικής δύναμης ασπρόμαυρη αλληγορία για την αδυναμία των εκάστοτε «χαμένων» γενεών να γεφυρώσουν το χάσμα τους με την ιστορική μνήμη.

Εκπρόσωπος μιας τέτοιας γενιάς και η 18χρονη Αννα, ορφανή καθολική μοναχή στην Πολωνία του 1962, η οποία, πριν χριστεί καλόγρια, καλείται από την ηγουμένη να επισκεφθεί τη θεία της που δε γνώρισε ποτέ. Όταν η τελευταία, μια πρώην δικαστής, παραδομένη τώρα στο ποτό και στις εφήμερες σχέσεις, της αποκαλύπτει πως το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα και πως οι γονείς της ήταν Εβραίοι που χάθηκαν στον πόλεμο, οι δύο γυναίκες ξεκινούν για τον τόπο καταγωγής τους, σε αναζήτηση της αλήθειας για το κοινό οικογενειακό τους παρελθόν.

Όμως το κόστος της «γνώσης», σε μια χώρα που πέρασε απότομα από τον όλεθρο του πολέμου στα στεγανά του παλαιοκομμουνισμού, και ζητά τώρα απαντήσεις είτε από τον Θεό είτε από τη Δύση, είναι υψηλό. Η θεία δεν θα το αντέξει, η δε Ιντα θα το απωθήσει, ως τούτη η μύηση στο παρελθόν να μη συνέβη ποτέ. Ρόμπυ Εκσιέλ

Ο Παβλικόφσκι («Το τελευταίο καταφύγιο», «Το καλοκαίρι του έρωτά μου») εντυπωσιάζει με την ώριμη σκηνοθετική του δεξιοτεχνία, ενώ οι πολιτικοκοινωνικές αναφορές του δεν βαραίνουν στο ελάχιστο τη συγκινητική σχέση των δύο παγιδευμένων στις ψευδαισθήσεις τους ηρωίδων.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει να γυρίσει την ταινία σε άσπρο και μαύρο και σε 1.37:1 – το σχεδόν τετράγωνο κάδρο του κλασικού κινηματογράφου – και μας μεταφέρει στην Πολωνία του ’60.

Διαβάστε ακόμη:
Γκοντάρ, Παβλικόφσκι και νέο αίμα! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των φετινών Καννών

Βραβεία και υποψηφιότητες:
•Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015.
•Yποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας 2015.
•Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο: International Critics’Award (FIPRESCI).
•Βραβείο Καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2013.
•Βραβείο Καλύτερης ταινίας (Crystal Arrow), στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Les Arcs.
•Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (εξ’ ημισείας στις δύο πρωταγωνίστριες Αγκάτα Τρεμπουσόφσκα, Αγκάτα Κουλέζα), στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Les Arcs.
•Grand Prix και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας 2013.
•Υποψήφια για πέντε Βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας Ερμηνείας (x2) και Σεναρίου), Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2014.
•Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Χρυσές Σφαίρες 2015.
•Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2015.
•Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και Βραβείο Φωτογραφίας, BAFTA 2015.

Διάρκεια: 79′
Παραγωγή: Πολωνίας, 2013
Παίζουν: Αγκάτα Τρεμπουσόφσκα, Αγκάτα Κουλέζα, Νταβίντ Όγκροντνικ
Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι