Το Όσκαρ Δημοφιλούς Φιλμ μπορεί να απορρίφθηκε για φέτος αλλά η πρόταση θα επανέλθει στο μέλλον - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:05
14/11

Το Όσκαρ Δημοφιλούς Φιλμ μπορεί να απορρίφθηκε για φέτος αλλά η πρόταση θα επανέλθει στο μέλλον

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας, Τζον Μπέιλι, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Όσκαρ στη νέα εποχή, τη χαμηλή τους τηλεθέαση και πως το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο πεδίο ταινιών μπορεί να τα φέρει πιο κοντά στο νεανικό κοινό. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωνε πως το διοικητικό συμβούλιό της καταψήφισε την πρόταση του Προέδρου Τζον Μπέιλι για την προσθήκη της κατηγορίας «Best Popular Film». Η πρόταση του Μπέιλι ήταν η βασική από μια σειρά αλλαγών που φιλοδοξούσε να περάσει, μετά τα απογοητευτικά νούμερα τηλεθέασης που έφερε η απονομή του 2018 και την αναμενόμενη πίεση του ABC, το οποίο ανήκει στη Disney, για άνοιγμα προς ένα ευρύτερο κοινό.

Η απόρριψη της πρότασης ήρθε μετά από μια σειρά αμέτρητων άρθρων από όλο τον κόσμο που αποδοκίμαζαν ανοιχτά την πρωτοβουλία. Ο Μπέιλι είχε πει τότε: «Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τους του δημοσιογράφους. Δεν ξέρω γιατί συνέβη, μιας και πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που έχουν επικρίνει την Ακαδημία ως αδιάφορη μπροστά στις προτιμήσεις του κοινού που πηγαίνει σινεμά. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας επέκριναν ως ανεπίκαιρους και ελιτιστές ξαφνικά έγιναν κηδεμόνες, μιλώντας για την καταβαράθρωση των Όσκαρ».

Πίσω από αυτά τα λόγια κρύβονταν η πρόθεση του Μπέιλι να επανέλθει κάποια στιγμή στο θέμα, θεωρώντας πως μάλλον αυτή η πρότασή του έγινε πολύ νωρίς και πιθανά η ιδέα να ωριμάσει τα επόμενα χρόνια. Αυτό βγαίνει και από τα όσα είπε στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας, ως προσκεκλήμενος μαζί με μέλη του συμβουλίου στο φεστιβάλ κινηματογράφου που έγινε εκεί. Ο ίδιος χρησιμοποίησε το παράδειγμα της πρώτης τελετής στην ιστορία των Όσκαρ, αυτής του 1929, όπου βραβεύτηκαν 2 ταινίες, μια εμπορική επιτυχία (το «Wings» του Γουίλιαμ Γουέλμαν) και μια ταινία ως καλλιτεχνικό επίτευγμα (η «Αυγή» του Μουρνάου).

«Η ιδέα φάνηκε αρχικά πολύ καλή στο συμβούλιο που την ενέκρινε και την ανακοίνωσε, όμως μετά τις τόσο σφοδρές αντιδράσεις όλοι το ξανασκέφτηκαν και ανέβαλαν το σχέδιο αυτό - κάτι που σημαίνει όμως πως η ιδέα δεν έχει πεθάνει.» Η συζήτηση κύλησε γύρω από το πρόβλημα ότι πολλές ταινίες που είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, παραμένουν κλειστές για το ευρύ κοινό καθώς κυκλοφορούν σε περιορισμένη διανομή, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των τηλεθεατών να μην παρακολουθεί πλέον την απονομή αφου σε αυτή βρίσκονται ταινίες που δεν έχει τη δυνατότητα να δει στον κινηματογράφο.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Τζον Μπέιλι

Ο Μπέιλι ανέφερε επίσης πως θα ήταν πολύ ιδέα το άνοιγμα του φάσματος στο οποίο κινούνται οι ταινίες που παίρνουν υποψηφιότητα για καλύτερο φιλμ, λέγοντας πως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε φέτος το «Black Panther» απέναντι σε 2 απρόμαυρα φιλμ τέχνης, όπως χαρακτήρισε τα «Roma» και «Cold War», προοικονομώντας κάπως άκομψα την παρουσία κάποιων εξ αυτών στις τελικές υποψηφιότητες. 

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές πιέσεις του ABC (δηλαδή της Disney) πίσω από τη συζήτηση για τις αλλαγές, ο Μπέιλι είπε: «Το ABC μας έχει δώσει ένα πολύ γενναιόδωρο συμβολαιο ως το 2028, οπότε έχουμε μια δεκαετία ακόμη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τηλεθέασης. Πρέπει να κάνουμε τα βραβεία προσιτά στους millennials, καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν πια τηλεόραση.»

Σε άλλα θέματα, ο Μπέιλι ανέφερε την πρόθεσή του για αναβάθμιση της κατηγορίας Ξενόγλωσσου Όσκαρ, το οποίο ο ίδιος το θεωρεί ανάλογης αξίας με αυτό της Καλύτερης Ταινίας και γι' αυτό η πρόσκληση περίπου 900 ατόμων φέτος εκτός ΗΠΑ στην Ακαδημία δείχνει τη σημασία που δίνει για το σινεμά εκτός της χώρας. Τέλος αναφέρθηκε στη σταθεσή στήριξη που θα έχει η κινηματογραφική αίθουσα, λέγοντας πως παρά το γεγονός ότι οι οικιακές προβολές είναι πλέον η πραγματικότητα σήμερα, η Ακαδημία θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να προσπαθεί να πείσει το κοινό πως τα φιλμ που επιλέγει πρέπει να ιδωθούν πρώτα στην αίθουσα. 

Η φετινή 91η Τελετή των Βραβείων Όσκαρ θα μεταδοθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2019.