«Το τέλος μου είναι η αρχή μου»: Close up στον Θόδωρο Αγγελόπουλο από την ΕΡΤ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:42
23/11

«Το τέλος μου είναι η αρχή μου»: Close up στον Θόδωρο Αγγελόπουλο από την ΕΡΤ

Νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Η ΕΡΤ παρουσιάζει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις 20:00 το ντοκιμαντέρ «Το τέλος μου είναι η αρχή μου», αφιερωμένο στον σπουδαίο Θόδωρο Αγγελόπουλο. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ανασυστήσει το κινηματογραφικό, αισθητικό και στοχαστικό σύμπαν του μεγάλου Έλληνα auteur, Θόδωρου Αγγελόπουλου μέσα από ένα ταξίδι στη σκέψη και τις ταινίες του.

Ο λόγος -αποσπάσματα συνεντεύξεων και δικών του κειμένων- και η εικόνα -αποσπάσματα από το σύνολο της φιλμογραφίας του- λειτουργούν σαν δύο καθρέφτες τοποθετημένοι ο ένας απέναντι στον άλλον. «Η δική μου σκηνοθετική προσέγγιση είναι μια πράξη αφαιρετική και περιορίζεται στην επιλογή και την αφηγηματική σύνθεση του οπτικοακουστικού υλικού», αναφέρει σχετικά ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Βασίλης Μωυσίδης.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.

Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Το «Το τέλος μου είναι η αρχή μου», εντάσσεται σε μία σειρά νέων ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν πέρα από πρόσωπα, δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές, με γυρίσματα όσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία  δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Σκηνοθεσία-σενάριο-αφήγηση: Βασίλης Μωυσίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Γαγάνης
Εικονολήπτης: Μανώλης Φιλιππουπολίτης
Ηχοληψία: Κώστας Πλατανάκης
Μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης
Μοντάζ: Ελένη Τζανάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος