Ιστορική συμφωνία Universal και αιθουσών επιτρέπει γρηγορότερη κυκλοφορία νέων ταινιών σε VOD - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:42
29/7

Ιστορική συμφωνία Universal και αιθουσών επιτρέπει γρηγορότερη κυκλοφορία νέων ταινιών σε VOD

Η Universal και η AMC άφησαν πίσω τους τις κόντρες και υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στο στούντιο να βγάζει τις ταινίες του VOD διάθεση μόλις 3 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία τους σε αίθουσες. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στις αρχές του παγκόσμιου lockdown, γύρω στον Απρίλιο, βγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στην Universal και την AMC (τη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ) όταν η πρώτη προχώρησε στην online (VOD) διάθεση του «Trolls World Tour», σίκουελ της επιτυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2016, αντί να την μεταφέρει για αργότερα. Η ταινία ξεπέρασε αναπάντεχα τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στην Β. Αμερική, γεγονός που οδήγησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NBCUniversal, Τζεφ Σελ, να δηλώσει πως το στούντιο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει κι άλλους τίτλους σε παράλληλη διανομή αίθουσας και VOD.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Άνταμ Άρον, Διευθυντή των κινηματογραφικών αιθουσών AMC (American Multi-Cinema), που θεώρησε προκλητική τη δήλωση του Σελ και αντίθετη στο συμφωνημένο νομικά χρονικό «παράθυρο» που οφείλουν να έχουν οι κινηματογραφικές ταινίες από την διανομή τους στις αίθουσες μέχρι την οικιακή διάθεση. Αποτέλεσμα, το δίκτυο της AMC ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παίξει στο μέλλον ταινία της Universal σε αίθουσά της και πολύ σύντομα σ' αυτό συντάχθηκε και η αλυσίδα Cineworld (η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα multiplex).

Τρεις μήνες μετά, οι αλυσίδες κινηματογράφων παραμένουν κλειστές στις ΗΠΑ και ακόμη και αν ανοίξουν είναι αβέβαιο το πώς και πότε θα συνέλθουν από το οικονομικό σοκ της φετινής. Εφόσον η παραγωγή μειώθηκε δραματικά αλλά όχι εντελώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έστω και λιγότερες νέες ταινίες από τα στούντιο, τα έφερε πλέον σε ξεκάθαρη θέση ισχύος στη σχέση με τους αιθουσάρχες της χώρας καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος του streaming παγκοσμίως φέρνει στο τραπέζι τις πλατφόρμες όχι ως εναλλακτικό είδος διανομής αλλά ως βασικό παίκτη.

΄Ετσι φτάσαμε στη χθεσινή συμφωνία που αφήνει πίσω την κόντρα Universal και AMC και τους φέρνει σε έναν νέο δρόμο συνεργασίας με εμφανή τα πλεονεκτήματα για την πρώτη. Η συμφωνία λοιπόν, που αναμένεται να επιφέρει αντίστοιχες σύντομα και να αλλάξει οριστικά τον πρώτο διανομής στις ΗΠΑ, επιτρέπει στο στούντιο να διαθέσει τις ταινίες του on-demand μέσα σε 3 εβδομάδες μετά την έξοδό τους στον κινηματογράφο. Η AMC θα παίρνει ένα μερίδιο από το (ακριβότερο σε σχέση με τα συνηθισμένα σήμερα) αντίτιμο που θα ζητά η Universal από τους χρήστες, καθώς τους προσφέρει εντελώς φρέσκες κυκλοφορίες για προβολή στο σπίτ, ως την περίοδο των τριών μηνών που ίσχυε ως σήμερα και στην οποία η τιμή προβολής της ταινίας στο σπίτι θα πέφτει σημαντικά. 

Είναι φανερό από αυτή τη συμφωνία (και από τις επόμενες που θα έρθουν) ότι τα κινηματογραφικά στούντιο εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και δηλώνουν με τον τρόπο τους ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς ...κινηματογράφο, όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό. Επιβάλλοντας συμφωνίες σαν αυτή, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δείχνουν προς τους ιδιοκτήτες αιθουσών πως αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι της διανομής θα πρέπει να υποκύψουν σε σκληρότερους όρους σχετικά με τα κενά που υπήρχαν ως τώρα ανάμεσα στην theatrical και την VOD διανομή.