«Σαν πλάνα από ταινία που δεν έγινε ποτέ»: Ο Βιμ Βέντερς ζωντανεύει τους πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:59
15/1

«Σαν πλάνα από ταινία που δεν έγινε ποτέ»: Ο Βιμ Βέντερς ζωντανεύει τους πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος που κάνει το Fondation Beyeler στον αμερικανό ζωγράφο, ένα φιλμ μικρού μήκους του Βέντερς φαντάζεται τις ιστορίες πίσω από τις δημιουργίες του. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Στο Fondation Beyeler που βρίσκεται στη Βασιλεία ξεκινά σε 10 ημέρες μια έκθεση αφιερωμένη στον αμερικανό ζωγράφο Έντουαρντ Χόπερ η οποία θα διαρκέσει ως το Μάιο. Οι υπεύθυνοι της έκθεσης ανέλαβαν μια σειρά δράσεων για να την υποστηρίξουν και ανάμεσα σε αυτές ανέθεσαν στον Βιμ Βεντερς τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου φιλμ μικρού μήκους  που θα αντλεί έμπνευση από τις δημιουργίες του Χόπερ. 

Η σύνδεση των δύο καλλιτεχνών δεν είναι τυχαία. Το μεγαλείο και η απεραντοσύνη της αμερικανικής ενδοχώρας σε συνδυασμό με μικρά καθημερινά γεγονότα κατάγράφηκαν μοναδικά από τους πίνακες του Χόπερ αλλά και από τον φακό του Βέντερς σε ταινίες όπως το «Παρίσι, Τέξας» ή το «Μην Ξαναγυρίσεις», στις οποίες η επιρροή του Χόπερ στις αισθητικές επιλογές είναι εμφανής. 

Το φιλμ που θα προβληθεί στην έκθεση έχει τον τίτλο «Two or three things I know about Edward Hopper» και όπως θα δείτε και στο παρακάτω τρέιλερ, ουσιαστικά «ζωντανεύει» κάποιους από τους πιο διάδημους πίνακες του Χόπερ, δίνοντας μια προσωπική επέκταση στις ζωές των ηρώων τους, με τον Βέντερς να αναρωτιέται τί μπορεί να συνέβη στις ζωές τους. «Πάντα θεωρούσα τους πίνακες του Χόπερ ως πλάνα από ταινίες που δεν έγιναν ποτέ» λέει ο Βέντερς στην αφήγηση. 

Σίγουρα η 3D προβολή του φιλμ θα το μετατρέπει σε ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό θέαμα, όμως και το τρέιλερ από μόνο του φτάνει για να μας ταξιδέψει.