Η αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν «Apropos of Nothing» κυκλοφορεί από νέο εκδοτικό οίκο - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
11:18
24/3

Η αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν «Apropos of Nothing» κυκλοφορεί από νέο εκδοτικό οίκο

Η Arcade Publishing ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου του Άλεν μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση από τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Hachette.

Από τον Πάνο Γκένα

Στις αρχές Μαρτίου, η ανακοίνωση της έκδοσης της νέας αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν με τίτλο «Apropos of Nothing» από την Hachette δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από τους Ντίλαν και Ρόναν Φάροου, καθώς και από το προσωπικό του εκδοτικού οίκου, με αποτέλεσμα την απόσυρση της έκδοσης που είχε αρχικά ημερομηνία κυκλοφορίας 7 Απριλίου.

Να θυμίσουμε πως οι υπεύθυνοι της Hachette έκαναν λόγο για μία «δύσκολη απόφαση», η οποία δημιούργησε σοβαρό διάλογο περί λογοκρισίας με χαρακτηριστική τοποθέτηση του Στίβεν Κινγκ στο twitter: «Η απόφαση της Hachette να αποσύρει το βιβλίο του Γούντι Άλεν με ανησυχεί. Δεν αφορά εκείνον. Δεν δίνω δεκάρα για τον Κο Άλεν. Το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί με αναστατώνει».

Μαζί με τον Κινγκ, η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στη λογοτεχνία Pen America κράτησε επίσης κριτική στάση απέναντι στην Hachette. Η Διευθύνων Σύμβουλος της Pen America, Σούζαν Νόσελ, δήλωσε πως: «Αν το βιβλίο αυτό εξαφανιστεί, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική του αξία, οι αναγνώστες θα στερηθούν το δικαίωμα να το διαβάσουν και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Ως υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και της διαθεσιμότητας ενός ευρέος φάσματος βιβλίων και ιδεών, ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα οδηγήσει τους εκδότες στο να αποφεύγουν χειρόγραφα που μπορεί να έχουν αξία και είναι σχετικά με (ή γραμμένα από) ανθρώπους που θεωρούνται ποταποί».

Κι ενώ στην Ευρώπη ο γαλλικός οίκος Éditions Stock έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου, η αμερικανική Arcade Publishing αγόρασε τα δικαιώματα και κυκλοφόρησε το βιβλίο την Δευτέρα 23 Μαρτίου με συνοδεία ενός μικρού σημειώματος:

«Σ' αυτή την παράξενη εποχή, όταν η αλήθεια πολύ συχνά απορρίπτεται ως fake news, εμείς ως εκδότες προτιμούμε να δίνουμε φωνή σε έναν σεβαστό καλλιτέχνη αντί να υποκύψουμε σε εκείνους που είναι αποφασισμένοι να τον σιωπήσουν», δηλώνει η συγγραφέας και επιμελήτρια εκδόσεων της Arcade Publishing Ζανέτ Σίβερ.

Το βιβλίο, αφιερωμένο στη σύζυγό του Σουν-Γι Πρεβίν, αποτελεί έναν ολοκληρωμένο απολογισμό της ζωής του Γούντι Άλεν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, και θα διατρέχει όλο το καλλιτεχνικό έργο του σε σινεμά, θέατρο, τηλεόραση, μουσικά μπαρ και βιβλία. Ο Άλεν αναμένεται να έχει αφιερώσει κι ένα σεβαστό κομμάτι του βιβλίου στην οικογένεια, τους φίλους και τους έρωτες της ζωής του.