Χαμός στην ποπ κουλτούρα! Τα easter eggs του «Ready Player One» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
16:05
13/12

Χαμός στην ποπ κουλτούρα! Τα easter eggs του «Ready Player One»

Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ κρύβει μέσα του πλούσια δώρα.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Το βιβλίο «Ready Player One» είναι γεμάτο από αναφορές στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα και η κινηματογραφική μεταφορά του γεννούσε το ερώτημα του κατά πόσο αυτές οι αναφορές θα παραμείνουν και πάνω στην οθόνη. Ήδη από το τρέιλερ της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ άρχισε η ανάλυση και η δουλειά πολλών για το αν ισχύσει κάτι τέτοιο και απ' ότι φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα είναι λεπτομερής.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και εξίσου λίγα πλάνα ανακαλύφθηκαν πολλές εικόνες που παραπέμπουν σε εικόνες και ήχους που γέννησε η σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Με τη βοήθεια του διαδικτύου, οι γνώσεις και η παρατηρητικότητα πολλών ενώθηκαν σε μια εντυπωσιακή συνολική ανάλυση του τρέιλερ και συγκεκριμένα screenshots που τονίζουν τη σχέση της ταινίας με αναφορές που ξεκινούν από τα 80ς. Δείτε παρακάτω κάποια από τα ευρήματα του τρέιλερ:

Τα Madballs βρέθηκαν σε πολλούς τοίχους, όπως αυτό το graffiti στο ξεκίνημα του τρέιλερ, η μοναδική αναφορά που προλαβαίνει κάποιος να δει στις ελάχιστες εικόνες του αληθινού κόσμου, πριν ο ήρωας της ταινίας, Γουέιντ Γουότς, εισχωρήσει στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.  

Το Oasis, ο εικονικό κόσμος με τον οποίο συνδέονται όλοι οι νέοι της εποχής έχει ένα ενμτυπωσιακό σήμα εισόδου που όχι απλά θυμίζει αλλά μοιάζει ολόιδιο με την αντίστοιχη «tripping» σκηνή της «Οδύσσειας του Διαστήματος».

Η πρώτη κούρσα του εικονικού κόσμου γίνεται με αυτοκίνητα που ο καθένας έχει «κατασκευάσει» ανάλογα με τις δικές του αναφορές. Έτσι αντί για πρωτότυπα μοντέλα, εμφανίζονται γνωστά και αγαπημένα του παρελθόντος όπως το φορτηγό της «A-Team», το Mach 5 του «Speed Racer», ακόμη και κάποιο από τα πρώτα Batmobiles.

Το μπαρ στο οποίο μπαίνει ο Γουέιντ, φαίνεται πιστή αντιγραφή του Deathstroke που υπάρχει στο σύμπαν της DC με φιγούρες μέσα του που ξεκινούν από το ίδιο σύμπαν και καταλήγουν σε ήρωες διάφορων βιντεοπαιχνιδιών.

Ο Μαρκ Ράιλανς υποδύεται τον ζάμπλουτο εφευρέτη αυτού του κόσμου που δημιουργεί μετά θάνατον τον απόλυτο διαγωνισμό, βασισμένο πάνω σε γνώσεις της ποπ κουλτούρας. Ο Τζέιμς Ντόνοβαν Χάλιντεϊ φορά ένα pin του παιχνιδιού γρίφων Simon, ότι δηλαδή θα έπρεπε να φορούσε κάποιος που αγαπά πραγματικά τους γρίφους.  

Το εξώφυλλο του Wired που εξηγεί τον χαμό που προκάλεσε η ανακοίνωση του διαγωνισμού, έχει ένα QR code που μπορεί όντως να σκαναριστεί και οδηγεί στο  jointhequest.io όπου σύντομα αναμένεται να γίνει διαδραστικό και για εμάς - προς το παρόν ζητά έναν κωδικό που ίσως βρίσκεται στο τρέιλερ, ίσως όχι.



Το κόκκινο μηχανάκι της Art3mis θυμίζει έντονα το «Akira», ενώ το άλμα που κάνει μας εμφανίζει την πινακίδα της Delta City, γνωστής από το «Robocop».

Το «Jump» των Van Halen ξεκινά να ακούγεται και λιγό μετά η φιγούρα του Κινγκ Κονγκ προσπαθεί να συντονιστεί με το ρυθμό πάνω στο Empire State. 

Πίσω στο μπαρ, οι φιγούρες του Τζόκερ και της Χάρλεϊ Κουίν κοιτούν διακριτικά.

Ένα boombox σε κοντινό πλάνο με 2 χέρια ίσα ίσα για να φαίνονται ότι το σηκώνουν ψηλά. Δε χρειάζεται κάτι άλλο για να θυμηθούμε το «Say Anything...».

Μια ξαφνική «βροχή» από DVD στα οποία ξεχωρίζουν τίτλοι όπως το «Batman» του Τιμ Μπέρτον και το «Full Metal Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ!

Πως να λείψει και ο Τσάκι από το «Child's Play»;

Και τέλος, στη μάχη ξεχωρίζει ο «Iron Giant».

Δείτε τα όλα μαζεμένα, και κάποια περισσότερα, στο παρακάτω βίντεο!