«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι»: Ο Ξαβιέ Ντολάν μιλά για την απουσία του από τις φετινές Κάννες - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:29
16/4

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι»: Ο Ξαβιέ Ντολάν μιλά για την απουσία του από τις φετινές Κάννες

Η ταινία του νεαρού σκηνοθέτη και αγαπημένου παιδιού του φεστιβάλ έγινε δεκτή από τις Κάννες, όμως ο ίδιος αποφάσισε να μη την παρουσιάσει τώρα. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η ανακοίνωση των ονομάτων του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ των Καννών αποκάλυψε πολλές ηχηρές απουσίες και μια από αυτές ήταν ενός εκ των αγαπημένων παιδιών του φεστιβάλ, που ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του μέσα από αυτό και συνέχιζε να παρουσιάζει τις πρεμιέρες των ταινιών του εκεί. Ο Ξαβιε Ντολάν είναι σχεδόν συνδεδεμένος με το φεστιβάλ, από την πρώτη του εμφάνιση το 2009 με την ταινία «Σκότωσα τη Μητέρα μου», σε ηλικία μόλις 19 χρονών, και η συμμετοχή της τελευταίας ταινίας του «The Death and Life of John F. Donovan» έμοιαζε με σίγουρο χαρτί στα χέρια του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό. 

Η αναπάντεχη απουσία (και) του Ντολάν οδήγησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προς τον σκηνοθέτη για αυτή την εξέλιξη, καθώς η ταινία παρά τις καθυστερήσεις στην παραγωγή της, υποτίθεται πως θα ήταν έτοιμη αυτό τον καιρό. Θυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες ο Ντολάν ανακοίνωσε με λύπη το «κόψιμο» της Τζέσικα Τσαστέιν από τον ταινία, καθώς είχε προβλήματα στο μοντάζ, όπου η αρχική μορφή του φιλμ έφτανε στις 4 ώρες και μοιραία κάποιοι χαρακτήρες και υπο-ιστορίες της ταινίες έπρεπε να θυσιαστούν. 

Σε ό,τι αφορούσε τις Κάννες, ο Ντολάν ανέφερε πως η ταινία του είχε γίνει δεκτή από το φεστιβάλ με βάση όσο υλικό είχαν δει, όμως ο ίδιος δε νοιώθει ακόμη έτοιμος να την παρουσιάσει, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στο post-production. Ο Ντολάν υπενθύμισει την αγάπη που έχει προς το φεστιβάλ και πως το ότι δεν θα βρίσκεται η ταινία του εκεί δεν έχει καμία σχέση με την πίκρα του πριν 2 χρόνια, όταν μερίδα της κριτικής κατακρεούργησε το «It’s Only the End of the World», το οποίο μετά κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. 

«Γεννήθηκα στις Κάννες. Τις αγαπώ. Παρά τις συγκρούσεις και την τοξικότητα που υπάρχει συχνά, είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι γιορτάζουν την τέχνη του κινηματογράφου. Το "Ντόνοβαν", ως ένα φιλμ που μιλά για τη φήμη και τον σεβασμό μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού αλλά και το πως οι πρώτοι μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, φαίνεται πως θα είχε ως ιδανικό μέρος για πρεμιέρα ένα φεστιβάλ σαν αυτό. Κάποιες εργασίες της τελευταίας στιγμής όμως μας οδήγησαν στην απόφαση να μην το παρουσιάσουμε τώρα» είπε ο Ντολάν.

Στο «The Death and Life of John F. Donovan» πρωταγωνιστεί ο Κιτ Χάρινγκτον («Game of Thrones») μαζί με τις Σούζαν Σάραντον, Κάθι Μπέιτς, Νάταλι Πόρτμαν, Τάντι Νιούτον, Αντέλ (ναι τη γνωστή τραγουδίστρια) και τους Νίκολας Χουλτ («Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής») και Μάικλ Γκάμπον («Χάρι Πότερ»). Η ταινία ακολουθεί έναν νεαρό ηθοποιό, ο οποίος δέκα χρόνια μετά το θάνατο του τηλεοπτικού ειδώλου του, θυμάται την αλληλογραφία που είχαν ανταλλάξει όταν ήταν έφηβος. Το «The Death and Life of John F. Donovan» θα εξερευνά τις δυσκολίες της φήμης και τα εμπόδια που προκύπτουν από την ενασχόληση με την κινηματογραφική τέχνη, μέσα από τις ζωές και των δύο, ενώ θα αντανακλά θέματα ταυτότητας του Χόλιγουντ τότε και τώρα.