«Σαν ταινία του Όλτμαν βουτηγμένη σε acid»: Ο Γιώργος Λάνθιμος αποθεώνει το «Uncut Gems» - διαφορα , νέα (banner showcase #2) || cinemagazine.gr
8:24
20/12

«Σαν ταινία του Όλτμαν βουτηγμένη σε acid»: Ο Γιώργος Λάνθιμος αποθεώνει το «Uncut Gems»

Το Variety φιλοξενεί μικρά κείμενα σκηνοθετών για ταινίες συναδέλφων τους και ο έλληνας σκηνοθέτης βρήκε το «favourite» του για φέτος. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η σειρά Directors on Directors του Variety παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον τρόπό με τον οποίο εκφράζονται οι σκηνοθέτες για συναδέλφους τους. Αλλάζοντας τον παραδοσιακό «διάλογο» μεταξύ σκηνοθέτη και κριτικού, το αμερικανικό μέσο έβαλε μια σειρά από σκηνοθέτες να γράψουν για ταινίες που τους ενθουσίασαν τον τελευταίο καιρό. Σε ένα από τα δίδυμα, ο Γιώργος Λάνθιμος έγραψε τη γνώμη του για το «Uncut Gems» των αδερφών Σάφντι, το οποίο προβάλλεται σιτς ΗΠΑ σε μικρό κύκλωμα αλλά ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες.

«Με το "Uncut Gems" οι Μπεν και Τζος Σάφντι αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία που είχα αγαπήσει στις προηγούμενες ταινίες τους και τα εξύψωσαν σε μεγαλύτερο επίπεδο με συνέπεια τη δημιουργία μιας μοναδικής κινηματογραφικής εμπειρίας. Υπάρχει αγωνιώδης πλοκή, περίπλοκοι χαρακτήρες, διακυβεύονται πολλά, όμως το σημαντικότερο είναι η αίσθηση πως βλέπεις κάτι μοναδικό.

Ο ρυθμός είναι ασταμάτητος, οι ήχοι επίσης, όλα σου δίνουν την αίσθηση ότι βλέπεις ένα φιλμ του Ρόμπερτ Όλτμαν βουτηγμένο στο acid. Ο Μπεν και ο Τζος δημιούργησαν το δικό τους ολοκληρωμένο κόσμο - όπως κάνουν πάντα - μέσα στον αληθινό κόσμο.»