11:43
2/12

Στη «Βροχή τραγουδάει στο χωριό των νεκρών» το βραβείο του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το φεστιβάλ συνεχίζεται έως και την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η τελετή απονομής του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με την προβολή της κλασικής, αποκατεστημένης ταινίας «Θαύμα στο Μιλάνο» του Βιτόριο ντε Σίκα, αλλά και της νέας μικρού μήκους ταινίας «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου. Τη βραδιά σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σακαρίδης.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα αναδείχθηκαν οι Ζοάου Σαλαβίζα (João Salaviza) και Ρενέ Ναντερ Μεσόρα (Renée Nader Messora) για την ταινία τους «Η βροχή τραγουδάει στο χωριό των νεκρών»  (Chuva é cantoria na aldeia dos mortos). Ο 15χρονος ήρωας, ο Ιζάακ, έχει εφιάλτες από τότε που έχασε τον πατέρα του. Είναι ιθαγενής που προορίζεται για σαμάνος, από τη φυλή Κράχο, στα βόρεια της Βραζιλίας. Οι επιλογές ζωής που καλείται να κάνει βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας από την Πορτογαλία και Βραζιλία. Ο Ζοάου Σαλαβίζα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νέους Πορτογάλους σκηνοθέτες σήμερα. Έχει βραβεύτει με  τη Χρυσή Αρκούδα της Μπερλινάλε και με τον  Χρυσό Φοίνικα των Καννών για παλιότερες μικρού μήκους ταινίες του.  Οι νικητές κέρδισαν 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία τους από την Authorwave.Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:  Χέιντεν Γκεστ (αμερικανός καθηγητής, διευθυντής του Κινηματογραφικού Αρχείου του Χάρβαρντ), Βασίλης Κ. Καραμητσάνης (πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης), Irena Bilic (γαλλοσέρβα σκηνοθέτης και διευθύντρια του Φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe στο Παρίσι), Γκαέλ Τζόουνς (γαλλίδα παραγωγός).

Το φεστιβάλ συνεχίζεται έως και την ερχόμενη Πέμπτη 5/12. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.