Από την Ελλάδα με αγάπη! Πλησιάζει το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης - cinemagazine.gr
17:11
16/10

Από την Ελλάδα με αγάπη! Πλησιάζει το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Πιστό στους σινεφίλ που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, ο θεσμός σηκώνει αυλαία αύριο Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, έτοιμος για μια φιλμική γιορτή που τιμά Έλληνες κινηματογραφιστές τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους.

Με την απολαυστική κομεντί φαντασίας «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, παρουσία της κόρης του και πρωταγωνίστριας Μαργαρίτας Πανουσοπούλου, εγκαινιάζει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου τη φετινή του έκδοση το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, πάντα υπό την γενική και καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Τζομπανάκη. Μια γιορτή που περιλαμβάνει πάνω από 50 ταινίες, αριθμός-ρεκόρ στην 13χρονη ιστορία του θεσμού, και θα ξεδιπλωθεί στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου (FiaF), στην καρδιά του Μανχάταν, για επτά εκλεκτές σε σινεφίλ γεύσεις ημέρες.

Το «Ακίνητο ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή, τα «Δάκρυα του βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου», η «Παύση» της Τόνιας Μισιαλή, το νεονουάρ «The Waiter» του Στιβ Κρικρή και τα ντοκιμαντέρ «Άκρα» της Δήμητρας Μπαμπαδήμα ή «Πατρίδα από μάρμαρο» του Μένιου Καραγιάννη είναι μερικά από τα μεγάλου μήκους φιλμ που το φεστιβάλ θα συστήσει για πρώτη φορά, μαζί με τους συντελεστές τους, στο νεοϋορκέζικο κοινό, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα των μικρού μήκους ταινιών συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγωνιώδη «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, τον ατμοσφαιρικό «Άβανο» του Παναγιώτη Χαραμή και το φουτουριστικό «Third kind» του Γιώργου Ζώη.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, ταυτόχρονα με το αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα, το φεστιβάλ εισάγει για πρώτη φορά και ένα τμήμα με διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες, δηλαδή, με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας, με βασικό Έλληνα συντελεστή ή ελληνική θεματολογία, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται.

Επτά μεγάλου μήκους δουλειές κι άλλες οκτώ μικρού, ανάμεσά τους το «Nia on vacation» της Κατ Παπαδημητρίου, η «Μελωδία των πουλιών» της Ναντίν Γκόμεζ, η «Ιστορία του Γιάννη» της Βούλας Γερμανάκου Κοψίνη ή το «Calling» της Άρτεμις Αναστασιάδου, θα προβληθούν στο εν λόγω τμήμα. Επίσης, ξεκινά για πρώτη φορά, μονάχα στην online έκδοση του NYCGRFF, ένα διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.

Στα δύο διεθνή αυτά τμήματα, διαγωνιστικού χαρακτήρα, βραβεία θα απονεμηθούν από μια πολυμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα, διανοούμενο και θεωρητικό του κινηματογράφου Νταν Γεωργακά, ενώ, όπως και πέρυσι, στη μη διαγωνιστική ελληνική ενότητα θα δοθούν Βραβεία Κοινού στην κάθε κατηγορία ξεχωριστά (μεγάλου μήκους μυθοπλασία, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους), συνοδευόμενα από χρηματικό έπαθλο. Στις ελληνικές διακρίσεις προστίθεται από φέτος και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία), μετά από προτροπή του περυσινού νικητή του Βραβείου Κοινού Νίκου Περάκη (για το «Success story»), που είχε χαρίσει το χρηματικό του έπαθλο στο φεστιβάλ προτείνοντας την καθιέρωση μιας τέτοιας διάκρισης.

Ο κ. Περάκης είναι και ο πρωταγωνιστής του κεντρικού φετινού αφιερώματος του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Τρεις από τις αντιπροσωπευτικότερες κωμωδίες του, «Λούφα και παραλλαγή», «Βίος και πολιτεία» και «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο», θα συστήσουν και θα θυμίσουν στο κοινό το έργο του βετεράνου μετρ της ελληνικής σάτιρας, με τον ίδιο να παρίσταται στις προβολές για κουβέντα μαζί του.

Το φεστιβάλ έχει ακόμα την τιμή να επιμεληθεί και να παρουσιάσει, σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους, μια ψηφιακή έκθεση με ντοκουμέντα από την καταγραφή της μεγαλειώδους ιστορίας του πιο φημισμένου Έλληνα όλων των εποχών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μια έκθεση βασισμένη στο χειρόγραφο με τη διήγησή του σπουδαίου στρατηλάτη και τις 250 μικρογραφίες που το εμπλούτισαν (όπως το παρήγγειλε τον 14ο αιώνα ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Κομνηνός από τους γραφείς της εποχής  για την προσωπική του βιβλιοθήκη), και που ήδη φιλοξενείται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σημαντικοί χαράκτες από την γκαλερί Xotaris θα εκθέσουν πίνακες χαρακτικής με θέμα τον Μεγαλέξανδρο.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων, με οικοδέσποινα την Ειρήνη Μο και τιμώμενο-έκπληξη τον ελληνικής καταγωγής ηθοποιό και anchorman των ειδήσεων του καναλιού Fox5 Έρνι Ανάστος, το NYCGRFF θα ανανεώσει το ραντεβού του για το 2020 με μια συναυλία ειδικά αφιερωμένη στη Γυναίκα. Μια μοναδική μουσική παράσταση, σε διεύθυνση του συνθέτη και τζαζίστα Γλαύκου Κοντεμενιώτη, όπου Ελληνίδες της Νέας Υόρκης θα ερμηνεύσουν τραγούδια κορυφαίων συνθετών μας, γραμμένα ειδικά για το γυναικείο φύλο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα εισιτήρια επισκεφθείτε https://nycgreekfilmfestival.com.