Oscars 2019: «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» και «8th Grade» ψήφισε το Σωματείο Σεναριογράφων - cinemagazine.gr
10:19
18/2

Oscars 2019: «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» και «8th Grade» ψήφισε το Σωματείο Σεναριογράφων

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής ανακοίνωσε τις καλύτερες δουλειές των μελών του για το 2018 δίνοντας το «λόγο» στα αουτσάιντερ.

Από τον Πάνο Γκένα

Μπορεί οι συνήθεις ύποπτοι «Green Book», «Roma», «BlacKkKlansman», «If Beale Street Could Talk» και «Vice» να δήλωσαν το παρών στις υποψηφιότητες του Σωματείου Σεναριογράφων της Αμερικής, τελικά όμως έμειναν με άδεια χέρια μιας και οι συνάδελφοί τους προτίμησαν φέτος να βραβεύσουν εναλλακτικά τα αουτσάιντερ.

Το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;» με πρωταγωνιστές τη Μελίσα Μακάρθι και τον Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ (αμφότεροι υποψήφιοι στα Όσκαρ όπως και το σενάριο) και το ανεξάρτητο «Eighth Grade» του Μπο Μπέρναμ, το οποίο τελικά δεν βρέθηκε στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας, απέσπασαν τα βραβεία του Σωματείου για Διασκευασμένο και Πρωτότυπο Σενάριο αντίστοιχα.

Όμως η επικράτηση των δυο παραπάνω τίτλων δεν λέει φέτος τίποτα για τα φετινά Όσκαρ επειδή από τις πεντάδες του Σωματείου έλειπαν ως «μη επιλέξιμα» το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου (σε σενάριο Τόνι ΜακΝαμάρα και Ντέμπορα Ντέιβις) και το αγαπημένο των κριτικών «First Reformed» του παλαίμαχου Πολ Σρέιντερ για λόγους που αφορούν το καταστατικό του Σωματείου (οι σεναριογράφοι τους δεν είναι μέλη του). Ενδεικτικά πέρσι το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» δεν είχε προταθεί από το Σωματείο, ενώ ήταν υποψήφιο στα Όσκαρ, και το 2015 το «Birdman» είχε κριθεί ως «μη επιλέξιμο» αλλά κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου.

Φέτος λοιπόν το Σωματείο Σεναριογράφων δεν δείχνει τους οσκαρικούς νικητές, αλλοιώνοντας έτσι το καλό ιστορικό βραβεύσεων καθώς στην κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου, 14 από τις 19 ταινίες που βραβεύτηκαν μετά το 2000 επικράτησαν στο τέλος και στα Όσκαρ, ενώ 13 στις 19 κέρδισαν το Διασκευασμένο Σενάριο.

Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ κέρδισε το «Bathtubs Over Broadway» του Ντάβα Ουισέναντ, το «The Americans» κέρδισε το βραβείο για δραματική σειρά, το «Barry» το αντίστοιχο για νέα σειρά, το «The Marvelous Mrs. Maisel» επικράτησε στην κατηγορία κωμικής σειράς και τα «Castle Rock» «The Assassination of Gianni Versace» ως μίνι σειρά (Πρωτότυπο και Διασκευασμένο αντίστοιχα).

Αναλυτικά οι νικητές στις βασικές κατηγορίες:

Πρωτότυπο Σενάριο
Eighth Grade
Green Book
A Quiet Place
Roma
Vice

Διασκευασμένο Σενάριο
Blackkklansman
Black Panther
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
A Star is Born

Ντοκιμαντέρ
Bathtubs Over Broadway
Fahrenheit 11/9
Generation Wealth
In Search of Greatness

Δραματική σειρά
The Americans
Better Call Saul
The Crown
The Handmaid’s Tale
Succession

Κωμική σειρά
Atlanta
Barry
GLOW
The Good Place
The Marvelous Mrs. Maisel

Νέα σειρά
Barry
The Haunting of Hill House
Homecoming
Pose
Succession

Πρωτότυπο σενάριο Μίνι σειράς ή Τηλεταινίας
Castle Rock
My Dinner with Hervé
Paterno

Διασκευασμένο σενάριο Μίνι σειράς ή Τηλεταινίας
The Assassination of Gianni Versace
The Looming Tower
Maniac
Sharp Objects

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις! Η COSMOTE TV φέρνει τη λάμψη των φετινών Όσκαρ στην Ελλάδα και θα μεταδώσει αποκλειστικά τη μεγάλη κινηματογραφική βραδιά στις 24 Φεβρουαρίου!