Αστικοί Μύθοι: Αφιέρωμα στο ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - cinemagazine.gr
18:15
6/9

Αστικοί Μύθοι: Αφιέρωμα στο ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει με υπερηφάνεια το αφιέρωμα στον Έντουαρντ Γιανγκ και σας προσκαλεί να ανακαλύψετε έναν από τους κορυφαίους Ασιάτες σκηνοθέτες του 20ού αιώνα, υπεύθυνου για δύο τουλάχιστον από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ, και για πέντε ακόμη πραγματικά κομψοτεχνήματα! Μια απαραίτητη ρετροσπεκτίβα σε ένα θαυμάσιο έργο.

Με το «That Day, On the Beach» (1983), το θαυματουργό του ντεμπούτο μεγάλου μήκους, έγινε ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης που έθεσε τις απαρχές του κινηματογραφικού Νέου Κύματος της Ταϊβάν και ταυτόχρονα σύστησε στον κόσμο (και αργότερα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι) τον θρυλικό διευθυντή φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ. 

Με το πολυπαινεμένο «Taipei Story» (1985) έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Χου Χσιάο Χσιέν, έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του μοντέρνου σινεμά, και μοιράστηκε σεναριακά καθήκοντα μαζί του. 

Με το επικό «A Brighter Summer Day» (1991), το αδιαφιλονίκητο αριστούργημα της φιλμογραφίας του, όχι μόνο κέρδισε τον θαυμασμό της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας αλλά και είδε την ταινία του να ψηφίζεται από 5000 κορυφαίους κριτικούς του εξωτερικού ως μία από τις εκατό σημαντικότερες που έγιναν ποτέ. 

Με το πολυφωνικό οικογενειακό δράμα «Yi Yi» (2000) τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Καννών, καταξιώθηκε στο διεθνές κοινό και κατέληξε με μια θέση ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες της δεκαετίας εκείνης από αξιοσέβαστα έντυπα (New York Times, Village Voice, Sight and Sound) και γιγαντιαίους θεωρητικούς όπως η Σούζαν Σόνταγκ. 

Και στο διάστημα μιας καλλιτεχνικά συναρπαστικής φιλμογραφίας, η οποία απλώθηκε σε είκοσι χρόνια και παρήγαγε το ένα κομψοτέχνημα μετά το άλλο, ο Ταϊβανός σκηνοθέτης έγινε ο ποιητής της περίτεχνης αφήγησης, της σύγκρουσης του παλιού με τον καινούργιο κόσμο, της προσπάθειας του ανθρώπου να παραμείνει ανεπηρέαστος μπροστά στις κατακλυσμιαίες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στον μικρόκοσμό του, στην κοινότητά του, στην πόλη του, στη χώρα του. 

Ο Έντουαρντ Γιανγκ (1947-2007) εγκατέλειψε τη ζωή πολύ νωρίς, σε ηλικία 59 ετών, και στο αποκορύφωμα μιας εκπληκτικής καριέρας η οποία υποσχόταν να γεννήσει πολλά ακόμη αριστουργήματα. Η κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε πίσω του, ωστόσο, τον τοποθετεί επάξια πλάι στους μέγιστους εκπροσώπους της σύγχρονης ασιατικής κινηματογραφίας.Σε αυτήν ακριβώς την πολύτιμη κληρονομιά αφιερώνει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του Έντουαρντ Γιaνγκ στη μεγάλη οθόνη και σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, ενώ προσκεκλημένη του Φεστιβάλ θα είναι η μουσικοσυνθέτης, συνεργάτιδα και σύντροφος εν ζωή του Έντουαρντ Γιανγκ, κυρία Κάιλι Πενγκ.

Οι ταινίες του Αφιερώματος:
THAT DAY, ON THE BEACH | ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ (1983)
TAIPEI STORY (1985)
THE TERRORIZERS | ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ (1986)
A BRIGHTER SUMMER DAY | ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΕΡΑ (1991)
A CONFUCIAN CONFUSION | Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ (1994)
MAHJONG | ΜΑΖΟΝΓΚ (1996)
YI YI: A ONE AND A TWO... | ΚΑΙ ΕΝΑ...ΚΑΙ ΔΥΟ...ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ (2000)

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Taipei στην Ελλάδα.

____________________________________

Το φετινό πλήρες πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρείτε στις ιστοσελίδες: 

 www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.