25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου - cinemagazine.gr
11:56
20/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου

Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

Απόψε γιορτάζουμε! To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και η LIFO σας προσκαλούν στο απόλυτο birthday party για τα 25 χρόνια της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής που γνώρισε η πόλη! Με DJset από τους SLAM και άλλες εκπλήξεις, μετά τις 23:00 στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3). Πριν γιορτάσουμε όμως απολαμβάνουμε ένα από τα πλέον βραβευμένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς («Η Οικογένεια του Μεσονυκτίου»), το απαγορευμένο ως σήμερα φιλμ για τον Υβ Σεν Λοράν («Celebration»), το πως ο Μάιλς Ντέιβις «επέβαλε» το cool, μια θεότρελη ιδέα για μια «Νέα Λιθουανία», το πολυβραβευμένο κύκνειο άσμα του Έντουαρντ Γιανγκ («Υι Υι»), μια «αμαρτωλή» αλληγορία πάνω στα όρια της πίστης και την ώριμη σκηνοθετική επιστροφή του βραβευμένου με Όσκαρ Κέισι Άφλεκ στο «Φως στο Σκοτάδι».

Δείτε αναλυτικά τα highlights της δεύτερης μέρας των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας!

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ B’
20/09/19, 18:00, IDEAL

Θα προβληθούν οι ταινίες.

Heatwave
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 7’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Fokion Xenos
 
Κατά την διάρκεια ενός τρελού καύσωνα δυο παιδιά βρίσκουν τρόπο να δροσίσουν το πλήθος.

Ο Σκύλος του Χαμομήλι / Dog of Chamomile
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 10’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Kostis Charamountanis
 
Ο Σκύλος του Χαμομήλι πηγαίνει σε καλλιστεία ομορφιάς αλλά τον απορρίπτουν γιατί η ουρά του θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

IVAN

ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 9’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Panagiotis Kountouras
 
Μπορείς σε ένα γεύμα να καταναλώσεις την ανθρώπινη φύση σου; Όταν το κρυφό ένστικτο μεταμορφώνεται σε νοσηρή εμμονή, τότε η αυτοσυντήρηση μετατρέπεται σε μία ανούσια ιεροτελεστία μίμησης πράξης, κενής λογικής.

Φιστίκια Αιγίνης / A Jar of Nuts
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 17’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Savvas Stavrou
 
Μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία πνίγηκε από ένα φιστίκι Αιγίνης, και ζώντας ακόμα στο πατρικό του, ο μοναχικός σαραντάρης Γιώργος καταστρώνει προσεκτικά ένα περίπλοκο σχέδιο αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Γιώργος αφήνει δικαιολογίες, εμπόδια και ανθρώπους να αναβάλλουν τη πράξη του αυτή, αγνοώντας ίσως τον πραγματικό λόγο που τον οδηγεί στην αυτοχειρία. 

Automatic
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 9’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Emma Doxiadi
 
Δύο κορίτσια συνειδητοποιούν πως βρίσκονται υπό απειλή όταν κατά λάθος φωτογραφίζουν κάτι που δεν έπρεπε.

Όλες οι Φωτιές η Φωτιά / All the Fires the Fire
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 25’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Efthimis Kosemund Sanidis
 
Άντρες απελευθερώνουν πουλιά στα βουνά. Δύο αποξενωμένα αδέλφια δοκιμάζουν το σημάδι τους παρέα με τους γιους τους. Είναι η κυνηγετική περίοδος. Μπορεί η καρδιά ενός πουλιού να σταματήσει στον ουρανό χωρίς σκάγια να περάσουν το σώμα του;

Η Οικογένεια του Μεσονυκτίου / Midnight Family
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Luke Lorentzen
20/09/19, 18:00, DANAOS 1

Καθώς τα δημόσια ασθενοφόρα στην Πόλη του Μεξικό είναι λιγοστά, μια οικογένεια εξοπλίζει το δικό της όχημα μπαίνοντας κάθε βράδυ με τα χίλια σε ένα χαοτικό ράλι ακραίου ανταγωνισμού για το ποιος θα ανταποκριθεί πρώτος στην επόμενη κλήση για βοήθεια. Ένα από τα πλέον βραβευμένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς συνδυάζει την αμεσότητα του ρεπορτάζ πρώτης γραμμής με τους καταιγιστικούς ρυθμούς μιας ταινίας δράσης. Τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν στην οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς / Loves of a Blonde
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Miloš Forman
20/09/19, 18:30, ASTOR

Προτού η «Φωλιά του Κούκου» και το «Αμαντέους» του χαρίσουν δύο Όσκαρ, ο Μίλος Φόρμαν γινόταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Τσεχικού Νέου Κύματος, χάρη σε αυτή την αξιαγάπητη ταινία. Οι ρομαντικές πλάνες της νιότης συνοψίζονται ιδανικά στο πρόσωπο ενός κοριτσιού της εργατικής τάξης που νομίζει πως βρήκε τον έρωτα της ζωής του και όταν αυτό δεν συμβαίνει, παίρνει απρόσμενα την κατάσταση στα χέρια του. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Μια Αποικία / A Colony
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Geneviève Dulude-De Celles
20/09/19, 19:00, DANAOS 2

Σε μια επαρχιακή πόλη του Καναδά, ένα ντροπαλό κορίτσι στο κατώφλι της εφηβείας παίρνει μια πρώτη ιδέα για τον γεμάτο ανισότητες και βαθιά ριζωμένη προκατάληψη κόσμο των μεγάλων που την περιμένει. Μια πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός δίνει εξετάσεις στο κοινωνικό σινεμά και στις ταινίες ενηλικίωσης. Και παίρνει άριστα, αποκτώντας στην πορεία και μια δίκαια κερδισμένη Κρυστάλλινη Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Νέα Λιθουανία / Nova Lituania
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Karolis Kaupinis
20/09/19, 20:00, DANAOS 1

Λιθουανία, τέλη της δεκαετίας του ’30. Ένας γεωγράφος προτείνει στην κυβέρνηση της, εδαφικά απειλούμενης από την Πολωνία, χώρας το ριζοσπαστικό σχέδιο μιας «νέας Λιθουανίας» σε κάποια άλλη περιοχή του πλανήτη! Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία αναλαμβάνει να την φέρει στο φως ένα σαρδόνιο ντεμπούτο που συγγενεύει αισθητικά με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόσφκι, προσθέτωντας σε αυτόν την υπόγεια ειρωνεία και τον πολιτικό σουρεαλισμό.

Υβ Σεν Λοράν: Υστερόγραφο / Celebration
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Olivier Meyrou
20/09/19, 20:00, ODEON OPERA 1

Το πολύκροτο ντοκιμαντέρ για τον Υβ Σεν Λοράν που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα βλέπαμε. Όχι μόνο γιατί φωτίζει αθέατες πλευρές της ζωής και της καριέρας του σχεδιαστή, με αφορμή την τελευταία επίδειξη μόδας που έκανε ποτέ, ούτε επειδή αποτελεί κάλλιστα την βγαλμένη από τη ζωή απάντηση στην «Αόρατη Κλωστή». Αλλά κυρίως γιατί ο συνεταίρος και σύντροφός του είχε απαγορεύσει την προβολή του φιλμ. Μέχρι τώρα.

Miles Davis: Birth of Cool
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stanley Nelson
20/09/19, 20:00, IDEAL

 

Εισχωρήστε στο μυαλό μιας διάνοιας, στο εσωτερικό μιας ταραχώδους ζωής, στις λεπτομέρειες μιας ένδοξης καριέρας, στα άδυτα ενός πολύτιμου προσωπικού αρχείου, στη συναρπαστική περιπέτεια της μουσικής δημιουργίας που δεν γνωρίζει όρια, στον εκρηκτικό κόσμο της τζαζ και ενός από τους πρωτοπόρους της. Εισχωρήστε στη γέννηση του cool.

Και Ένα …και Δύο …Οικογενειακοί Ρυθμοί / Yi Yi: A One and a Two…
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
20/09/19, 20:30, ASTOR

 

Ξεκινά με ένα γάμο, τελειώνει με μια κηδεία και στο ενδιάμεσο καλύπτει έναν καθοριστικό χρόνο στη ζωή τριών γενεών μιας μεσοαστικής φαμίλιας. Το κύκνειο άσμα του Έντουαρντ Γιανγκ είναι ένας υπέροχος μεγεθυντικός φακός ταινίας που καταφέρνει και μετατρέπει το μικροσκοπικό σε επικό. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και για πολλούς κριτικούς ένα αριστούργημα για το (μέχρι τώρα) σινεμά του 21ου αιώνα. Παρουσία της συνθέτριας και συντρόφου εν ζωή του Έντουαρντ Γιανγκ, Κάιλι Πενγκ

Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού / House of Hummingbird
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Bora Kim
20/09/19, 22:00, ODEON OPERA 1

Σε ένα σπίτι που καταρρέει, σε μια χώρα που αναπτύσσεται ραγδαία, σε έναν περίγυρο που δεν την καταλαβαίνει, σε μια σειρά από αδιέξοδες ερωτικές εξερευνήσεις, ένα κορίτσι ανοίγει αντίξοο δρόμο προς την ενηλικίωση και προς ένα μοντέρνο κόσμο που αλλάζει ιλιγγιωδώς. Και μια σκηνοθέτρια από τη Ν.Κορέα παραδίδει το πιο πολυβραβευμένο ντεμπούτο του 2019 (11 νίκες μέχρι στιγμής σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού).

Επουράνια Αγάπη / Divine Love
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gabriel Mascaro
20/09/19, 22:15, DANAOS 1

Ένα ζευγάρι που προσπαθεί μάταια να αποκτήσει παιδί. Μια θρησκευτική σέκτα που επιστρατεύει προκλητικές μεθόδους προκειμένου να διαφυλάξει τα ιερά δεσμά του γάμου. Και μια φουτουριστική Βραζιλία που καμουφλάρει τον καλπάζοντα συντηρητισμό της πίσω από χορευτικά πάρτι, neon φώτα και τελετουργικά όργια. Μια «αμαρτωλή» αλληγορία πάνω στα όρια της πίστης και της αγάπης με φόντο το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας.

Φως στο Σκοτάδι / Light of my Life
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Casey Affleck
20/09/19, 22:30, IDEAL

 

Ένας πατέρας πρέπει με κάθε τρόπο να κρύψει την ταυτότητα του παιδιού του, καθώς είναι ένα από τα τελευταία κορίτσια που έχουν επιβιώσει στον πλανήτη έπειτα από μια πανδημία η οποία εξαφάνισε τον θηλυκό πληθυσμό. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Κέισι Άφλεκ πρωταγωνιστεί πλάι στην 11χρονη Άννα Πνιόφσκι και την Ελίζαμπεθ Μος και σκηνοθετεί με ωριμότητα μια αναπάντεχη περιπέτεια πάνω στα όρια της αγάπης, της ανθρώπινης επιβίωσης και της μοναδικής σταθεράς σε αυτό τον κόσμο, τη γυναίκα.