25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου - cinemagazine.gr
11:22
23/9

25ες Νύχτες Πρεμιέρας: Highlights της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου

Δείτε αναλυτικά όλες τις προβολές της σημερινής μέρας και κλείστε τα εισιτήριά σας online μέσω viva.gr.

Μια υπόθεση υιοθεσίας που ενοχλεί μια κλειστή κοινωνία κάπου στην Παταγονία, η ταινία του Βασίλη Κεκάτου που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα για φιλμ μικρού μήκους στις Κάννες, ένα τρυφερό road movie, ένα βαλκανικό βραδυφλεγές θρίλερ, το «Ρουζ» του «δικού μας» Κωστή Θεοδοσόπουλου, ένα μεγαλόψυχο ντοκιμαντέρ για την απουσία του κινηματογράφου στο Σουδάν, το νέο φιλμ του Κεν Λόουτς, η συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Έντουαρντ Γιανγκ και τον Χου Χσιάο Χσιεν και η πανελλήνια πρεμιέρα του «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου που θα προηγηθεί ενός φιλμ από την Τσεχία που τον επηρέασε πολύ. 

Δείτε αναλυτικά τα highlights της πέμπτης μέρας των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας!

Ζοέλ / Joel
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Carlos Sorín
23/09/19, 17:00, IDEAL

Σε μια κωμόπολη της Παταγονίας ένα ζευγάρι μαθαίνει πως το αίτημά του για να υιοθετήσει παιδί έγινε αποδεκτό. Ο εννιάχρονος Ζοέλ φέρνει αρχικά ευδαιμονία στην οικογένεια, αλλά σύντομα σκορπίζει τον προβληματισμό όταν το σχολείο και η τοπική κοινωνία ενοχλούνται από την παρουσία του. Ένας κρατικός μηχανισμός που μπερδεύει την Πρόνοια με την διοικητική διεκπεραίωση και η βαθιά ριζωμένη παθογένεια μιας μικροαστικής κοινότητας μπαίνουν στο στόχαστρο ενός πολύπειρου βλέμματος που γνωρίζει να εστιάζει με πυγμή στα πιο δύσκολα ερωτήματα. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου και ψυχολόγος, Νεκτάριος Σάκκας. Είσοδος ελεύθερη

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες - ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ Ε’
23/09/19, 17:30, DANAOS 1

Θα προβληθούν οι ταινίες: 

Βίαιη Εξίσωση  / Violent Equation
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 5’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Antonis Doussias
 
Σε έναν πολύχρωμο εξπρεσιονιστικό κόσμο, κάποιες μορφές αρχίζουν μια εξελικτική πορεία προς την τελειότητα. Κάποιες άλλες τις αντιμετωπίζουν με φόβο και τις καταστρέφουν. Κατόπιν, στρέφονται εναντίον όποιου τολμά να είναι διαφορετικός. Η λατρεία της άγνοιας και το ευαγγέλιο του φθόνου κυριαρχούν.

Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς / The Distance Between Us and the Sky
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 9’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Vasilis Kekatos
 
Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δυο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.
 
Sad Girl Weekend
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 15’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Dimitris Tsakaleas, Lida Vartzioti

Ένα τελευταίο Σαββατοκύριακο τριών κολλητών φίλων, από τις οποίες οι δύο θα φύγουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι τα «αντίο» είναι δύσκολα να ειπωθούν.

Στο Δωμάτιο / In the Room
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 14’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Yeorgia M. Sotirchou
 
Όταν λείπει ο Θεός, κάποιος πρέπει να πάρει τη θέση του. Μέσα σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, οι τρεις εμπλεκόμενοι χαρακτήρες, ένας ηλικιωμένος άνδρας, η νεαρή γυναίκα που τον φροντίζει, και η άνεργη μεσήλικη κόρη του, παλεύουν με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις τους ενώ καλούνται να θέσουν τα όρια μεταξύ ηθικής και ελευθερίας.

INDEX
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 12’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Nicolas Kolovos
 
Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογένεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιός του ο Άλαν αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο Άλαν έχει σφηνώσει το δάχτυλό του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση.

Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου / Postcards from the End of the World
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / DURATION: 23’ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / DIRECTOR: Konstantinos Antonopoulos
 
Παγιδευμένοι στη δυσλειτουργία των οικογενειακών τους διακοπών, το τελευταίο πράγμα που η Δήμητρα, ο Δημήτρης και οι δύο μικρές τους κόρες θα περίμεναν να αντιμετωπίσουν είναι το απρόσμενο τέλος του κόσμου.       

Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους / A Report on the Party and Guests
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jan Němec
23/09/19, 17:45, ODEON OPERA 1

Την ώρα που μια παρέα αστών ολοκληρώνει το ξένοιαστο πικνίκ της, μια μυστηριώδης ομάδα αντρών εμφανίζεται από το πουθενά και τους εξαναγκάζει να συμμετάσχουν σε μια σειρα από αλλόκοτα παιχνίδια. Σουβλερή κωμική αλληγορία, σουρεαλισμός και ταξική σάτιρα που θα ζήλευε ο Μπουνιουέλ και περισσότεροι τρόμοι απ' όσους αφήνει να φανούν το χιούμορ και η παιγνιώδης διάθεση είναι μερικοί λόγοι που οδήγησαν το τότε καθεστώς να απαγορεύσει το περιβόητο αυτό φιλμ «για πάντα» και ανάγκασαν τον σκηνοθέτη να εγκαταλείψει τη χώρα.

Δονήσεις / Tremors
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jayro Bustamante
23/09/19, 19:15, IDEAL

Θεοσεβούμενος πατέρας δύο παιδιών, ο Πάμπλο αποτελεί υπόδειγμα επιτυχημένου οικογενειάρχη μέχρι την στιγμή που αποκαλύπτεται η ερωτική σχέση που διατηρεί με έναν άνδρα. Λεπτών συναισθηματικών αποχρώσεων φιλμ που αποκαλύπτει τα βαθιά συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας στην Γουατεμάλα και καταγράφει τις αναταράξεις στην καρδιά ενός ήρωα που αναγκάζεται να πνίξει την ερωτική του επιθυμία ή να αποχωριστεί για πάντα την αγάπη της οικογένειας.

Ρουζ / Rouge
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 18’, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kostis Theodosopoulos
23/09/19, 19:15, IDEAL

Προηγείται της προβολής της προβολής της ταινίας «Δονήσεις».

Ένα περιστατικό σεξιστικής βίας πυροδοτεί εντάσεις στη φιλία της Δανάης με την Ιλόνα και την Τούφα. Διχασμένες ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, οι τρεις φίλες αντιλαμβάνονται πως η πατριαρχία δεν πεθαίνει (μόνο) με μπουκάλια, και πλέον έχουν τα σημάδια για να το αποδείξουν.

Ράμματα / Stitches
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Miroslav Terzić
23/09/19, 19:30, DANAOS 1

Σε ένα μεταπολεμικό Βελιγράδι, που επουλώνει ακόμα τις αγιάτρευτες πληγές μιας αδυσώπητης εποχής, μια γυναίκα πιστεύει ακράδαντα ότι πριν από 20 χρόνια κλάπηκε το νεογέννητο μωρό της, ενώ οι γιατροί της είχαν πει ότι πέθανε στη γέννα. Πολυεπίπεδο και έξοχα ερμηνευμένο ψυχολογικό δράμα που συνδυάζει το υπαρξιακό σασπένς των ταινιών του Κριστιάν Μουνγκίου με τα συστατικά ενός βραδυφλεγούς θρίλερ, θίγοντας με συγκινητικό τρόπο το τεράστιο ζήτημα της εμπορίας βρεφών που μάστισε την Σερβία στη δεκαετία του ‘90.

Το Τέλος της Διαδρομής / End of Sentence
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Elfar Adalsteins
23/09/19, 19:30, ODEON OPERA 1

Χρόνια αποξενωμένος με τον πατέρα του, ένας πρόσφατα αποφυλακισμένος γιος υποχρεώνεται να σεβαστεί την τελευταία επιθυμία της πρόσφατα εκλιπούσας μητέρας του και να ταξιδέψει μαζί του μέχρι την Ιρλανδία, με σκοπό να σκορπίσει εκεί τις στάχτες της. Το ταξίδι θα αποδειχτεί γεμάτο απρόοπτα, όπως και καταλυτικό για τις ζωές των δυο αντρών. Ο Λόγκαν Λέρμαν («Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο») και ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Χοκς γίνονται ιδανικοί συνεπιβάτες σ' ένα ιδιαίτερα τρυφερό road movie.

Δέντρα στην Έρημο / Talking About Trees
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Suhaib Gasmelbari
23/09/19, 20:00, ASTOR

Παρά το γεγονός πως στο Σουδάν ο κινηματογράφος έχει ουσιαστικά απαγορευτεί από το καθεστώς, τέσσερεις βετεράνοι σκηνοθέτες κινούν γη και ουρανό για να οργανώσουν την πρώτη δημόσια προβολή μετά από χρόνια. Εκεί που το αυτονόητο θεωρείται επανάσταση, και η αγάπη για το σινεμά δίνει ελπίδα στους κατατρεγμένους ενός τόπου, γεννιέται το πιο μεγαλόψυχο και εγκάρδιο ντοκιμαντέρ που θα δείτε φέτος. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Δυστυχώς Απουσιάζατε / Sorry We Missed You
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ken Loach
23/09/19, 22:00, DANAOS 1

Τρία χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του «Εγώ, Ο Ντάνιελ Μπλέικ», ο βετεράνος του κοινωνικού ρεαλισμού Κεν Λόουτς επιστρέφει με χιούμορ και ανθρωπιά για να περιγράψει τις καθημερινές δοκιμασίες μιας σκληρά εργαζόμενης οικογένειας της διπλανής πόρτας. Ερμηνείες-στολίδι από τους Ντέμπι Χάνιγουντ και Κρις Χίτσεν. Παρουσία της ηθοποιού Ντέμπι Χάνιγουντ. 

Taipei Story
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
23/09/19, 22:00, ODEON OPERA 1

Συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Γιανγκ και τον μέγιστο Ασιάτη δημιουργό Χου Χσιάο Χσιεν, ο οποίος εδώ συνυπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί, αυτό το ορόσημο του ταϊβανέζικου σινεμά παρακολουθεί πώς οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στην πραγματικότητα μιας χώρας και μιας πόλης παγιδευμένης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, επιδρούν σαρωτικά στη ζωή ενός ζευγαριού και ενός ευρύτερου συνόλου ανθρώπων. Από τις αγαπημένες ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο Αποτεφρωτής / The Cremator
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Juraj Herz
23/09/19, 22:00, IDEAL

Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος τοποθετούσε την κάποτε απαγορευμένη δημιουργία του Χερζ ανάμεσα στις βασικές επιρροές του για την «Ευνοούμενη», ανέτρεχε σε μια από τις πιο αποστομωτικές ταινίες που έγιναν ποτέ. Έναν ριψοκίνδυνο συνδυασμό μακάβριας κωμωδίας, αχαλίνωτου μηδενισμού και πολιτικού τρόμου γύρω από τις παρανοϊκές ιδέες ενός ιδιοκτήτη κρεματορίου στη γερμανοκρατούμενη Τσεχία που πιστεύει ότι είναι ο εντεταλμένος του Θεού για να εξαγνίσει τον κόσμο από τη διαφθορά.

Nimic
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yorgos Lanthimos
23/09/19, 22:00, IDEAL

Η ελληνική πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic» προηγείται της προβολής της ταινίας «Ο Αποτεφρωτής».

Η μοιραία συνάντηση ενός βιολοντσελίστα με μία άγνωστη γυναίκα στο μετρό θα έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή του. Μετά την οσκαρική «Ευνοούμενη», ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με ένα 12λεπτο αίνιγμα μικρού μήκους και πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον, Δάφνη Πατακιά. Το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.