Ο Χρυσός Φοίνικας στις Νύχτες Πρεμιέρας! Το «Parasite» είναι η Ταινία Έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - cinemagazine.gr
13:36
16/7

Ο Χρυσός Φοίνικας στις Νύχτες Πρεμιέρας! Το «Parasite» είναι η Ταινία Έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Το «Parasite», ο πανηγυρικός Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ Καννών είναι η έναρξη του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας!

Ακολουθώντας την ανακοίνωση της φετινής αφίσας, οι Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν σε εορταστικό κλίμα και ανακοινώνουν το «Parasite», την ταινία που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών ως την Ταινία Έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας!

Όταν η κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ Καννών, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Πάβελ Παβλικόφσκι και τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, επέλεξε να απονείμει παμψηφεί τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα στο «Parasite» (Παράσιτα) και στον Μπονγκ Τζουν - Χο από τη Νότια Κορέα, βράβευε αρκετά πράγματα ταυτόχρονα.  

Από τη μία τιμούσε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του σύγχρονου ασιατικού σινεμά, υπεύθυνου για πολυβραβευμένες ταινίες («Memories of Murder», «Mother») και για επικές δημιουργίες φαντασίας, με πολυάριθμους θαυμαστές ανά τον κόσμο («Host», «Snowpiercer»).

Από την άλλη υποκλινόταν μπροστά σε μια από τις πραγματικά ελάχιστες γνήσιες κινηματογραφικές εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Μια ταινία η οποία κατορθώνει και συνδυάζει το μαύρο χιούμορ, τη σαρδόνια πολιτική σάτιρα, το θρίλερ, την καίρια κοινωνική κριτική, το οικογενειακό δράμα και την έξυπνη αλληγορία στον ίδιο διαρκώς απρόβλεπτο και ατίθασο συνδυασμό.

Σεβόμενοι την επιθυμία του σκηνοθέτη να μην αποκαλυφθούν σημαντικά σημεία της περίτεχνης πλοκής του φιλμ, όπως μας ζητήθηκε από τον ίδιο, το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, θέλοντας να περιγράψουμε το «Parasite», είναι πως πρόκειται για την ιστορία μιας τετραμελούς οικογένειας μικροαπατεώνων, που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της σημερινής Σεούλ. 

Μια αχτίδα ελπίδας εμφανίζεται, ωστόσο, όταν ο νεαρός γιος της φαμίλιας βρίσκει δουλειά στο πολυτελές σπίτι ενός ιδιοκτήτη πολυεθνικής εταιρείας, δημιουργώντας με ύπουλο τρόπο τις συνθήκες ώστε και οι υπόλοιποι παρίες συγγενείς του να μπορέσουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας, δίχως να φαντάζεται, παρ' όλα αυτά, όσα πρόκειται να συμβούν. 

Αυτό που ακολουθεί, και που είναι σωστό να ανακαλύψει καθένας θεατής μόνος του, είναι ένα διαολεμένα ψυχαγωγικό και ευφυές roller coaster έντασης, ανατροπών και ριψοκίνδυνης ισορροπίας ανάμεσα στο αστείο και το δραματικό, το οποίο ο 50χρονος σκηνοθέτης φέρει εις πέρας με τρομερό έλεγχο του υλικού του, με αλάνθαστη δεξιοτεχνία και με ένα ραδιούργο σενάριο που όσο αποκαλύπτει τα μυστικά του στο κοινό, άλλο τόσο συναρπαστικό γίνεται.

Πανέτοιμο να προξενήσει μεγάλη αίσθηση μέσα στην κινηματογραφική σεζόν που έρχεται, και να κερδίσει επάξια αρκετά ακόμη βραβεία, το «Parasite» στέκει περήφανα μέσα στο 2019 ως μια από τις καλύτερες ταινίες του και ως ένα φιλμ ικανό να σε κερδίσει μέσα στην αίθουσα και να σε ακολουθήσει για καιρό και έξω από αυτήν. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ευχαριστεί την εταιρεία Seven Films για την  ευγενική παραχώρηση της ταινίας.

Παράσιτα / Parasite
Σκηνοθεσία:
Μπονγκ Τζουν - Χο
Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ-χο, Τσόι Γόο-σικ, Παρκ Σο-νταμ, Λι Σουν-κιούν
Διάρκεια: 132'

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με Μεγάλο Χορηγό την COSMOTE TV και την υποστήριξη του ΣΙΝΕΜΑ - cinemagazine.gr γιορτάζει 25 χρόνια κινηματογραφικής ιστορίας στην Αθήνα και επιστρέφει για μια ακόμη λαμπερή χρονιά με τις πιο συζητημένες πρεμιέρες, μοναδικά αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ, αλλά και παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, μεγάλα πάρτι, ειδικές προβολές και πολλές ακόμη εκπλήξεις!

Το φετινό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

 

Η επετειακή 25η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Μεγάλος Χορηγός του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας είναι η COSMOTE TV. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και όλες τις προβολές, καθώς και συνεχή ενημέρωση για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρείτε στις ιστοσελίδες:  www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έργο: «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 25ΟΥ ΚΑΙ 26ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ (2019 ΚΑΙ 2020)». Κωδικός ΠΔΕ: 2018ΣΕ01400015.